http://www.xmasclock.com/

27 augusti 2010

Imorgon lördag!

Kommer med stor sannolikhet att vara så i egna tankar med Lovisa Historiska Hus dagen att jag säkert glömmer hem dop-gåvan som skall med när vi mitt i dagen skall till grann byn på dop..ville så skriva grannkomun men det är det väl inte mer nej...fast alla kommer alltid att vara sina egna komuner vad än politiker och stads-tjänstemän säger!

Sitter redan nu och är helt i extas när jag igen en gång läste igenom bladet som kom i vartti för nån vecka sedan,där dom berättar om husen,försäljare,happenings m.m.
Kommer att med alla mina sinnen besöka Tuottajatori som kommer att befinna sej på karlskronabulevarden,ekologiska och närproduserade föremål kommer att finnas där till salu,allt från silver till ost!

så imorogn är det fullt upp,likaså söndagen då man tar ett varv till :D

26 augusti 2010

film gör det värre..


Tittade just på en film som handlade om en familj som flyttat efter att dom hade haft inbrott och tjuven gjort en hel del psykiska och känslosamma illdåd,mannen jobbade delvis utomlands och var inte hemma så ofta,så hemma fanns bara frun och dottern plus en katt...well...dom blev ju offer igen,denna gång av en granne som tog reda på deras alarm kod och kom in i huset för att göra så mycket psykiskt illa som hon bara kunde.

Jag sitter nu här och skakar,reagerar ännu mera nu på ljud som inte jag förr reagerat på så mycket...

Men om ni minns skrev jag i ett äldre inlägg om hur det finns personer som behandlar en nyckel fel,sen det inlägget har en hel del blivit annorlunda,är jag ensam hem med sonen gör jag följande..

-går jag i duschen lämnar jag dörren upp från badrummet,samt dusch gardinen på en springa och varannan sekund tittar jag ut.

-kättingen på dörren har blivit i ordentlig annvändning.

-jag lyssnar hela tiden om någon är bakom dörren,lite omedvetet,men har börjar reagera hur jag kollar dörren allt oftare...

-går inte ens nära dörren om någon ringer på och jag inte har bestämt en tid med nån(därför ringer mina vänner före och ger mej en ordentlig tid då di tänker uppenbara sej)

-om jag går ut,lämnar jag alltid något som måste flyttas på eller ändras på...ifall någon är här medans jag är borta..

-Jag vaknar på natten av ljud och stiger tyst upp för att kolla om allt är okej,medans jag i bakhuvudet tänker på vart stången som man har över dörrkarmen är..grab and hit!

Att inte känna sej säker i sitt eget hem is really getting to me...men jag försöker på alla sätt göra det så säkert som möjligt! vissa personer blir arga när jag försöker ta upp en disskusion om det här,dom bara inte förstår hur det känns för mej som mer eller mindre är rädd dygnet runt då jag är ensam hemma!

25 augusti 2010

synd när man inte bryr sej!

Bilar som går i arv,smycken som år i arv,hus som går i arv...men som inte blir omhändertagna,det gör mej så arg,så förbaskat arg att se hur familjer som lovat hålla ett ställe i skick låter det förfalla framför deras "blinda" ögon,oftast p.g.a. "vi har inte pengar".
Vi har inte pengar betyder att man köper nya telefoner för några hundra euron,ny dammsugare för en stor del pengar eller varför inte en ny dator(?) men om huset behöver något är det absolut omöjligt,varför lägga ner hundra tals euron på något som inte är viktigt?
-Måste fråga mej själv om det är trevligare att bo under en bar himmel då huset har förfallit i sådant skick att det inte går att rädda mera,under bar himmel med sina barn?
kanske det är dom stora framtids-planerna för dessa familjer!

Att bo som jag i aktie lägenhet och betala 400euro/månad tycker jag är rena lyxen och mycket billigt,men observera att familjer som bor i egnahemshus ändast betalar fastighetsskatt EN GÅNG PER ÅR!!! och då grundar den sej på hur mycket man äger,alltså äger man en liten tomt betalar man runt 200€/år,en skit liten summa,men oftast finner många inte intresse i att betala den då dom vet att dom inte är egentliga ägare,hur går det sen när dom ärver stället,arv-skatten är också en summa...

synd bara att hus hamnar att falla p.g.a. såna personer som inte bryr sej om deras förfäders svett och tårar som lagts ut för att dom skulle kunna ge sina egendomar vidäre!

23 augusti 2010

LHH a.k.a WWP



Ett måste varje år!
Även kallat renovera ger mera,privat personer ställer ut sina hem,hem där dom renoverar/renoverat,från riktiga ruckel till en vardaglig pärla att bo i med familj.

Varje år känns det som om det blir bara mer intresserade och bra så,dom som finner intresse för gammalt skall absolut få dela det intresset(om så vill).
Jag är en riktig sucker för gammalt stuff och hittar alltid något "nytt" att ta hem,plast börjar sakta men säkert börja få ge vika för träprodukter,eller varför inte emaljerade skålar?

Själv skulle jag så ha vilja leva under 1800-talet,uppleva ordentligt hushålls arbete,samt häst och kärra om man vill förflytta sej längre bort...men jag hade inte den turen med mej..

Tänker däremot lära mina barn att tekniken KAN ge efter,så det skall läras att man skall kunna leva utan ström,utan tv,utan bekvämligheter,tycker det är mycket bra att göra det för man vet aldrig när något händer,dagens sammhälle är ju nog lite twisted!

men i väntan på inkommande weekend,hoppas på att fynda en hel del,samt köpa en mängd med ekologiska och närproducerade produkter!

Om ni har vägarna förbi så släng er absolut in till Lovisa,det är här det händer!

vi ses där i folk vimlet!

22 augusti 2010

Tuhannen tuskan kahvila!

Ett ställe lite gömt undan bland gamla hus i Lovisa,vid en cykeltur bestämde jag med son och systerdotter att vi skall besöka stället och se vad det är...
mycket söt liten innergård,med fina kullerstenar,hemtrevligt samt en mycket trevlig betjäning,när man kommer hit skall man inte ha bråttom,det är verkligen ett ställe man kan sitta ner,ta det lungt ,njuta av omgivningen och bara vara.
Värdinnan bakar sina egna bakverk på ställe så det kan lite variera per dag men mycket goda munkar åt vi,samt drack iste.
Betjäningen tar sin tid,eftersom värdinnan är den som fixar allt,hon hämtar dryck och tilltugg till bordet efter att man betsällt,i fina gamla flaskor,glas,kaffekoppar och fat,allt i samma stil som huset,gammalt lite små slitet men mycket fint!


Av 5 stjärnor ger jag stället 4,och lovar att jag kommer att besöka det igen!

21 augusti 2010

semester ord!

Ord som ALLTID förekommer under semestern är:

-int vet ja!
-int kan ja!
-int årkar ja!
-int vill ja!
-int behöver vi!
-int har ja tid!
-vaför?
-vi kan nån annan dag(läs:never!!!!!)
-vaför måst ja va med(läs:far nu du annars,vill int si på dej mer!!!)
-de e nu onödigt!
-va e där för slugt?
-int behövs de!
-int is ja nu!
-slut å nu!


...va kan man säga...är det här en typiskt finsk semseter?

16 augusti 2010

Tid 2

När man nu engång igen sluppit i farten men ändå inte skulle årka,bestämde jag mej för att fixa pasta bolognese till middag,och gjorde ännu en sån olidligt stor satts att jag
hade säkert mat för 5-7pers,nåh vad gör man inte om man inte vill äta samma mat 2dagar efter varann,jo..jag slängde allt lite omvartannat i en ugnsform och det blev en sorts makaronilåda tills imorgon,alltså är morgondagens middag avklarard redan idag!super!!

Nu gäller det ändast idag att komma ihåg byket som hänger ute på sträcket,samt imorgon att åka till rådgivningen med sonen!..det första känns SÅ mycket enklare just nu!

Tid

Hemgjort kan ta tid,men tid som inte räknas,hemgjort är ju ändå mycket bättre än köpt.
Idag har det blivit prov på nya bakupplevelser,3h att baka...hmmm...dom flesta skulle ge upp redan vid första tanken på att baka i 3h,men det är faktiskt inte så farligt,3h av bakning idag gick ut på att 30min laga ihop alla ingredienser,2min att ställa den knådade degen åt sidan och hitta en bakduk,sen fanns det 2h kvar att låta jäsa,sen bara knåda ihop(15min) degen och laga den till längder och in i ugnen 12-15min klart! baguetter,eller batong som vi kallar det!


15 augusti 2010

bilder för er alla..

Lammkorven jag köpte på anton&anton i borgå,prissatt men god!











Ville viking var i allas smak då vi åkte över till STO!
















lungt och stilla ute på havet!
















Stockholm där man kan hitta allt,även män i kilt!






mycket vackert lagt i saluhallen.





detta tycker jag är det vakraste sättet jag någonsin sett i forma av försäljning :)





på salutorget i Helsingfors avnjöts muikkor och bläckfiskringar i med vitlökssås.










Loppis fynd,apoteksflaskor som kommer att fyllas med hemgjord saft. samt dom urhärliga byk"kniporna" inköpta på stockhome i stockholm!

11 augusti 2010

Imorgon..

...bär det igen iväg västerut,oj så glad man blir när den älskade sambon meddelar att han tänkt att jag(läs: vi)skulle slippa över ett tag under denna sommar semester till min absoluta favorit stad: Stockholm.

Vet inte vad det är men bara någon meddelar att dom är påväg över så känner jag mej så ledsen och tyngd...men bara jag får höra att jag kommer att vara där innom någon dag då förbyts känslan om till glädje och tyngden släpper som bara den,...och sen när man åker hem igen..suck...känns som när en fånge förklarar hur han haft det 20 år i fängelse!

Men bättre än ingenting må man säga,frihet måste man få känna emmelanåt!(om inte i sverige så i skogen)

5 augusti 2010

äntligen klart

Sovrummet alltså,mycket glada och nöjda över resultatet!



2 augusti 2010

poäng!

Allt skall räknas i poäng nuförtiden,
vuxenpoäng,pensionärspoäng,viktväktarpoäng,hundpoäng m.m.
Nåh isåfall har jag dragit hem hemmafrupoöng idag:jag har putsat en hel del ytor,städat undan både kärl och kläder,tvättat 2 maskiner med byk och bakat en blåbärspaj,de ni!