http://www.xmasclock.com/

30 november 2012

Nu kickar vi igång Jul...

Hädan efter kommer det att dyka upp lite smått om julen alltid nu och då,lite recept,lite tips och några idéer,gamla och nya...enkla och ännu enklare ;)
Ikväll befinner jag mej på Loviisa city shopping by night Christmas från kl.18-22,en massa butiker håller öppet och julen släpps lös i stan,titta förbi ni som kan,härlig småstads stämmning utlovas,låt inte snö yran skrämma er...

28 november 2012

Ps Jul!

Imorgon gott folk,ni som bor i kvarteren där tidningen Östra Nyland utkommer får er julbilaga Ps Jul imorgon,ni som bor i Borgå området får den först på fredag...Enjoy!

Mera jul åt folket!!

26 november 2012

På fredag..

På fredag kickas julen igång,hemma hos oss,hemma hos er,hemma hos dom,hemma här på bloggen och även i stan...följ med,om inte på ena stället så på båda...

Här finns allt som händer i Lovisa under december,kolla in!


Även dom ryska turisterna är hjärtlight välkomna på alla trevliga evenemang..I Lovisa med omnejd och grannkomuner...

22 november 2012

Snart börjar den,Påriktigt!

Ännu har vi inte fått åskåda en massa julljus och dekorationer i vår stad,vilket i sig känns riktigt skönt,julen borde inte få börja förän sista november,på så sätt kunde en stor del stress undvikas,den där undermedvetna stressen...
På en mycket kär väns blogg såg jag ändå hur större städer satsat på jul belysning redan nu,Stockholm i mitt hjärta,även vid jule tid,och jag vill absolut dela med mej en av hennes bilder..
Ytterom Sture gallerian ser det nu ut såhär,juligt värre...Längtar!!
Sista november kommer jag att vara på Christmas shopping by night ,det är då julen kickar igång i vår stad,och efter det kommer jag även här på bloggen att kicka off med en hel del olika tips och recept bl.a.,så håll ögonen öppna,gamla och nya  ideér för alla!

I väntan på julen!...(nu tar jag en liten bloggpaus,syns igen nästa vecka)

Stolt!(texten som försvan från 19.11.12


Det finns hopp för följande generation,då jag förra fredag var på födelsedagskalas fann jag något som gjorde mej jätte glad och minst sagt stolt,min systerson och hans kompis hade återannvänt ett moped hjul och fixat det till en klocka.

Härligt att dom lagt sej in på återvinning utan att tänka på det,men högst troligen kommer han att tänka på det varje gång han nu tittar på klockan,eftersom jag verkligen berömde honom enormt mycket!
Stolt Moster!

21 november 2012

På torget

Ännu en tid finns det möjlighet att sitta en stund på torget i Annas tält och dricka eko-kaffe/glögg eller kanske bara äta något gott som hon bakat,för en liten slant,och ännu mindre om du hämtar din egen mugg.

Här är det ekologiskt som gäller,inga e-koder så långt ögat kan nå...allt är hembakt av henne själv.

Platsen är enkelt uppbyggd,ett trädgårdstält,ett bord,lite tyger och lampor som gör det hemtrevligt,några varma filtar i några stolar...i taket hänger stickade sockor som man kan köpa hem..att sitta här är som en liten stund borta från det verkliga,man kan prata ditt och datt,Anna hör på och berättar själv om sina livsupplevelser.
Hon själv säger att "inte får man ju några inkomster på dehär,men det är roligt,att träffa mäniskor,att komma ut bland mäniskor,att inte sitta hemma och bli "mökkihöperö".
Anna har 2 tvillingdöttrar som förgyller vardagen,och att ha dom i dagis bara ett få kavrter bort känns mer än bra..om det är något är man där på några minuter.
Att hon bakar allt själv gör det så mycket roligare,hon bjuder på vad än man kan tänka sej,gotlandspannkaka,pecanpie,pepparkakor,fyllda semlor,triple chokolate cookies...vad som har fallit i smak under gårdagen.
På bordet lyser två lyktor för att ge mera stämning,livet är härligt,inga problem tynger...Har ni vägarna förbi skall ni stanna upp och prata skit en stund,Anna är på plats Ti-To-Lö från tidig morgon till ung.kl.13,om bara vädret tillåter.

Just nu..


Bästa läsare,stora blogg-problem...försöker fixa dom så fort som möjligt,ge inte upp hoppet,endera syns vi här eller någon annanstans....

20 november 2012

Psykiskt tungt..

Ni minns dehär med badrummet..det börjar bli psykiskt tungt,ingen dusch på 2veckor(tredje på g...),jo vist vi kan gå ner till den allmänna bastun och duscha oss utan några större problem sö-ons,men sen blir det bastu-turer och nog är det ju lite tungt att dra ner alla saker och ungar och allt för att bara duscha snabbt.

Vi kan även gå till grannen och duscha men inte vill man besvära honom hela tiden heller,"hej kan vi komma och låna duschen",när han kanske vill sitta och ta det lungt bara för sej...
Det blir väl extra psykiskt tungt när man är van vid något,van att ha en dusch hemma,van att duscha då man vill...
Och detdär med dammet...från fogarbetet,det finns överallt och försvinner lixom inte.Alla rum är lite små-stökiga,troligen av det skälet att badrummet tynger ner på intresset för rästen,man hittar ingenting man söker,allt ligger i lådor...när det går så långsamt...

Såhär såg det ut i förra veckan...just nu(när detta skrivs)är det dock på mycket bättre sidan(och intresset stiger),och jag kan nästa lova att jag skulle få duscha i min egen dusch till weekenden...Och den kommer att bli SÅ fint!..men den bilden får ni vänta på än...

16 november 2012

Puts smuts

Igår fogade jag badrummet,idag återstår att tvätta det och sedan börja skrapa golvet för att foga det...att inte ha en dusch är väldigt nerverande och jag hoppas få allt i skick så fort som möjligt,men även andra saker skall göras och idag skall vi på systerbarns födelsedags kalas...men vist är det roligt med lite annat imellan,fast dendär duschen...får väl ringa grannen igen..

Min enorma emaljmugg har fått lite grönt i sej,Timjan,doftar så gott...
Ha en bra weekend!

14 november 2012

Ursäkta,hur är det möjligt?

Jag är medlem i en LCHF grupp på facebook,ursäkta,vad...jag har aldrig varit och gillat den gruppen,eller lämnat in en ansökan om att få joina den...

Jo,det är trevligt och sådär att man vill prova något nytt och kanske även lyckas,men att ge tryck åt andra är något som jag verkligen ger negativitet imot.Inte gillar ni heller att t.ex. jehovas vittnena kommer och knackar på er dörr och vill dela med sej av deras tro,deras glädje,utan ni slänger deras papper å lappar i ögonen på dom och river igen dörren,"jävla idioter som försöker truga sånt skit på en,skulle hållas för sej själv!"

Samma sak gäller även med andra saker och i detta fall LCHF,visst det funkar,men det betyder inte att alla vill höra om det hela tiden,det drar bara mer och mer ner på deras intresse om någon står och predikar," ja,du är sjuk för att du äter socker,du är sjuk för att du äter vit-mat,du har kramp i stortån för att du åt dendär halva bullen på caféet".

Med att gnälla kommer man varken fram eller åt sidan,man får högst antagligen personen som man talar med att backa flera kilometer,bara för att inte behöva höra vad du tycker om dennes socker vanor.

Jag hör till dom som gärna frågar om jag undrar,men håller mej för mej själv,söker på nätet om jag finner mera intresse och kanske då joinar efter någon månad en grupp med liknande intressen någonstans,men försöker man med våld dra in mej så äter jag högst antagligen ännu mera socker och vit-mat bara för att det gör mej illa att höra hur jäkla dålig jag är för att jag inte fattar att jag tar livet av mej och kommer vara negativ tills jag dör för att jag äter FEL!!!

Negativ? Jag är inte en negativ person,varför klassifieras då alla "fel-ätare" för negativa,är det möjligen denna "måste äta som vi gruppen" som brainwashar att alla andra är negativa eftersom dom kan inte ha det bra,för dom är inte som vi,dom äter fel...

Jag väntar bara på att snart kommer någon duktig en och berättar för mej att sambon har ischias för han äter socker...OH DEAR!
Dessa underbara personer,som lyckas med det dom försökt sej på är förstås fulla av iver och allt dedär,men kom ihåg att alla är inte intresserade av att bli predikade åt...ni vill inte vara som Jehovas vittnena som kommer bakom er dörr,när ni inte beställt dom...


Snörvel och host host

Såhär känns det lite hemma hos oss nu..sängen och inget annat,alla är vi snoriga och hostar,fastän lite energi finns i bakgrunden...*snörvel*



13 november 2012

Trögt!


Här sitter vi inne och tittar ut genom fönstret,Solen skiner riktigt fint idag,men du kan inte gå ut när du e så snorig och hostar,du ser ju t.o.m lite blek ut : säger jag till honom,där han med stora halv trötta ögon tittar ut på fåglarna som flyger,bussen som kör förbi och tanten som dammar mattan...till svar får jag ett leende och nickande -mmmM,som om han riktigt skulle veta att han e sjuk och vi går inte ut..


Undrar hur dom kan komma med så rätta svar till något som dom troligen ändå inte förstår?!

Det går trögt..

Weekenden har gått,gått trögt,jag hade räknat med att badrummet skulle vara på färdiga sidan redan eftersom vi då förra weekenden skrapade bort alla fogar,men där står det,utan fogar,utan dusch och utan lavoar,helt naken...
nu har jag som project att ta bort alla silikonfogar och sedan foga pånytt,varför?-jo,sambon lider av ischias annars skulle allt välan redan vara på plats*suck* när sånt inträffar just då det remontas viktiga utrymmen..

På lördag blev jag bjuden på smalfilm(den tredje smalfilmen från lovisa) i bra sällskap med min vän Moa.
Bio salongen var över fullsatt,i salen finns 250 sittplatser,men extra stolar bars in och till sist var där runt 280pers...inte illa,och mycket trevligt att se så många finna intresse i hur det var förr i staden med omnejd.

Smalfilms projectet har verkligen dragit igång och efter 2veckor kommer killarna bakom projektet,Thomas Rosenberg och Eddie Bruce att visa smalfilm på Bio rex i borgå,en special edition med snuttar från såväl Lovisa som Borgå,gå och titta vet ja!

Söndag: En vecka sen sambon fick illa att vara och det fortsätter änn...ischias är ingenting att önska har jag förstått mellan raderna.men det är ändå farsdag och det blev frukost på säng(som blev flyttad till köket,som blev tillbaka flyttad i säng och uppäten i fosterställning),ett fint kort gjort av den äldre sonen,en grön bil.

Det blev även middag,med blomkålspuré,inrefilé av älg och smörstekta kantareller..med vatten som drickbart...jag har inte sett en vinflaska på 2veckor,vi som alltid dricker vin på veckoslutet,men jag ids inte öppna en hel flaska för mej och även reta sambon då han inte får ta ett glas eftersom han har ganska så starka mediciner,så inget vin...

Efterrätt hör ju till och vi hade gjort en liten kaka dagen innan,med chokladbotten,fylld med päron och blåbär,serverad med en rejäl klick grädde och hemgjord tryffel.
Nu skall jag återgå till silikonfogarna,dom jäklarna sitter ju fast som bara den,men med stämjärn går det ganska så okej..

9 november 2012

Fredagsmys!

Fredagsmys med serrano skinka,rökt blåmögelost och päron skiva

 Ha de gott allihopa!

8 november 2012

Utmaning dag 10...

Sista utmaningen,något jag gjort själv...

Riktigt senaste är en ny köksgardin/vintergardin av min momis gamla sänglakan..


Jag lade en ny spets mellan den mittersta delen och sidodelarna för att få den annars lite tråkiga sömmen att inte synnas,återanvändning igen en gång! Färgen är vit...men min lampa gjorde den(och inställningarna i kameran)orange aktig..

7 november 2012

Utmaning dag9...

Naturbild...

Jag som stor gillar naturen kan absolut inte lägga in bara en bild av natur utmaningen..













6 november 2012

Utmaning Dag 8...

Vad finns i väskan?


I min lite halvsöndriga väska finns för tillfället,en shoppingbag av tyg,plånbok,en flaska vatten,kameran,en emaljmugg(för ekokaffe dagarna på torget),en kexask för att hålla sönerna nöjda i vissa situationer och en massa papper..samt någon skruv...

5 november 2012

Gott folk...

Badrums remont och rör-remonten gör att det blir lite paus i bloggandet...men försvinn inte,utmaningarna kommer att fortsätta så gott som snart....

Kramar.

3 november 2012

Pecha Kucha vol 6

Pecha Kucha,vad är det? jo en kväll som ger mäniskor möjligheten att visa sina intressen/hobbyn och vad man kan göra,kanske kan det bli en affärsidé för någon eller en ny hobby?..man har 20bilder att visa på 6min,det betyder 1bild var 7sekund,tempot är högst och man skall faktiskt veta vad man vill få fram.
Det var den sjätte pecha kucha kvällen som arrangerades i Lovisa,första för mej,garanterat inte den sista,det var bra stämmning,mycket skratt och mycket känslor.
Kvällen började då alla hade tagit sej en sväng via baren,ett glas vin,öl eller kanske bara en kaffe,men något så man inte blev torr i munnen.

Den första killen(vars namn jag inte hann få med)berättade om jakten efter det perfekta huset,dom hade med familjen tittat på en massa hus,men av någon anledning blev hus söken bara större och större,sämre och sämre,dom hade t.o.m sökt hus på svenska sidan,där hade han konstaterat att det finns en massa fina hus med häst möjligheter(inte undra på...det finns väl mer hästar än äkta svenskar har ja hört)...

Följande presentatör var Haije med the cace,Cake skulle det stå...Haije har växt upp ett ordentligt intresse för bakning och efter det har lite "mopo karannut käsistä" en finsk benämning som betyder att det kan bli riktigt tokigt efter det...
Haije började göra små pepparkaks utedass istället för pepparkakshus,mitt i allt tykte hon att vist kan man ju göra sådana åt hela släkten till jul.
Småningom börja tårt intresset komma igång och hon började ta imot beställningar av vänner och bekanta,allt från lego tårta till prinsess-slott har kommit till i köket,men med nya utmaningar kommer nya problem,som att hur skall det rymmas i kylen?
Haijes intresse har gett henne möjligheter i livet och som bäst finns hennes tårta till salu i Stockmanns alla butiker,stokka hade nämligen en tårt-tävling 150år till ära..var 200 deltagare var med,16till semi final och därifrån valde dom ut di absolut bästa tårtorna till försäljning.
Alltid går det inte som väntat,mumin-pepparkaksuhuset kraschade när sista biten  skulle på..

Camilla berättade om sociala medier,bra eller dåligt...alla använder det på något sätt men oftast är det di äldre personer osm är lite rädda för att titta via datorn på dagens nyheter eller dylikt...
Camilla hade även konstaterat att loppis via nätet är verkligen det bästa,du behöver varken föra dina kläder någonstans eller så..köparen kan ju även komma och söka grejerna själv.
Facebook är hennes favorit och hon är inte den ända,1miljard använder fb i dagens läge och där finns ju allt man kan tänka sej,info Loviisa-Lovisa ger info om vår egna hemstad,föjsbookin är ett ställe i fb där man kan lugnt skriva på sin egen hemdialekt och agerar lite som torget i stan fast på nätet.

En intressant mojäng kom fram då Ilona berättade om sitt intresse för 3D och småstads kulturlivet,hon hade tagit en massa fotografier med en kamera från 50-talet som hade två linser breve varann...alltså om man var riktig snedögd kunde man kanske se bilden som en,annars var det två...
Ilona hade lite svårt att hinna med det snabba tempot och tappade lite bort sej,men inte att undra,tempot är snabbt och visst kan man bli lite nervös när det är 30pers som sitter och stirrar på dej.
Ilonas intressanta bilder
Anna bjöd på "våra fulaste renoveringsbilder"..hon undrade varför dom inte tog det som en vink när dom skulle komma från Helsingfors och titta på huset i Lovisa,först startade inte bilen och sedan gick bussen sönder på vägen...hur som helst,det mesta i deras gamla hus har dom byggt om och renoverat själv,huset var enormt ruttet men ingenting är omöjligt och idag 5år utan någon fritid senare är det redan på ljusare sidan,enbart vattnet fattas och sen kan dom flytta in,Grattis!!
I gamla hus kan man mer än ofta hitta s.k. skatter den ända saken dom kom över var dock en inlagd kanin från 1944,inte kanske riktigt det man hade väntat sej.
Och även skiffer plattorna som hade lovats att finns i gräsmattan någonstans visade sej vara asfalts bitar som förra ägaren hade hämtat hem från olika asfaltsvägsrivningar i staden.
Under huset fanns som det ofta finns i gamla hus,stora stenar,dom är alla nu ut,borrade,kilade och gjorda i mindre bitar,det hela tog 2lådor öl och en hel del vänner...talko forever!

Speakern och kvinnan bakom Lovisas pecha kucha kväll Päivi Ahvonen konstaterade mellan varven att i Lovisa är det ganska intressant att man oftast känner personer enligt kallelsenamn,men det riktiga namnet har man inte en aning om vad det kan vara...stämmer bra,like one big happy family ;)

Många många andra var ännu med och berättade om sina mer eller mindre intressanta idéer/upplevelser,fågelbongande,resa till Tibet,"The switch" där en vanlig Ikea låda skulle transformeras till en stol bara man drog ut den och vikte lite delar,eftersom rummet agerade både hjälpkök och avklädningsrum för bastubadare..etc. idéer finns det åtminstone i denna stad.
En fågelskådare ser inte bara fåglar på sin resa,här en huggorm som äter upp en snok

Man fick lära sej hur man renoverar gamla fönsterbågar av Marka-riitta som kom med presentationen "sataa pokaa"(direkt översättning "hundra raggningar",men betydde hundra fönsterbågar) hon har i sitt gamla hus som ärvts av mannens släkt renoverat alla 117 fönsterbågar som finns i huset..och inne i dom bågarna finns ännu mindre fönster rutor...ett krävande arbete...men värt det!
Det visade sej senare att jag och Marka-Riitta har gemensam vän,gotta love this city!

Kvällen sista presentation med Kalle katz och Benjamino Borghi, Lov is a....

En improvisation i dans och pianospel...Videon jag filmade vill inte ladda sej,men ni kan gå och kolla in Lov is a... som Benjamino har lagt in på youtube..


2 november 2012

Utmaning dag 7...

Vad gör mej glad...

Jag är ju ganska så positiv person och ser den positiva sidan i allt omkring mej...allt har något positivt!
Allt kan man bli glad över och allt borde man bli glad över,man får en massa nya upplevelser via allt..och det är ju både intressant och roligt med rätt inställning.

Att få höra om natur fenomen man själv missat,gör mej visserligen ledsen,men även enormt glad över att jag kan ha möjlighet att se det någongång(bilden tagen av min mamma sommaren 2011)
 Att få uppleva nya historiska ställen gör mej glad och även mera nyfiken..(Nordkapp 2007)
 Naturen alltid lika spännande och breath taking,makes one happy!(Norge 2007)
 Blommor,säsong blommor av vänner,varför skulle man inte bli glad?
 En påse frukt och lite drickbart hämtadest till dörren,jag satte och smilade i timmar,vad snällt gjort av personalen på Viking Line(Vinter kryssning 2011)
 En fånig lurvig varelse kan man annat än bli glad...fåånis!(min kanin Wini 2011)
 Mat,mat gör mej alltid glad och mat i trevligt sällskap är dubbel glädje.
 Att pyssla ihop något för barnen eller en själv eller kanske för någon annan...it makes me and you Happy!!!
 Att baka är lugnande och intressant,blir det till något eller skiter det sej?hur det än går är det lika roligt..
 Att få sy..möjligheterna är så stora,man kan göra så mycket av restbitar man fått av vänner och bekanta,här ett par skor/tofflor jag sydde åt Jimi då han var 1månad gammal..
 Roligt att se hur barnen lär sej nya saker och bara lyckas fåna sej på alla sätt!
 Att få sitta och ta ett glas eller två med dom bästa av bästa...domdär med guldkant på ;)

Det finns en massa saker ännu utöver detta som gör mej glad men det skulle bli så många bilder att det skulle at dagar att gå igenom...

1 november 2012

Utmaning Dag 6..



Favorit årstid...

En fråga som många irriterar sej på när dom hör att jag inte har någon skilld årstid som skulle vara mera nära hjärtat än en annan...jag gillar alla årstider helt grymt,alla har så mycket olika att ge att man kan aldrig tröttna.

Hurra för våra olika årstider!!