http://www.xmasclock.com/

31 januari 2013

Med tanke på framtiden

På 50-talet och tidigare borde mänskligheten redan börjat täka på vad som kommer att förstöra framtiden,men det gjorde man ju inte på det viset,tekniken gick framåt och det blev bara mer spännande tider ju längre man kom in i årtionden.

På "gamla goda tiden" kunde dom återvinna på dom mest suveräna sätten,dom motionerade på dom minst energikrävande sätten,dom gjorde det enkelt.

Idag har vi fått lära oss "pånytt" hur man återvinner,på ett annat sätt än förr förstås men bra att vi lär oss.
Idag gör vi ändå av med mer energi än då förr,nu om vi vill motionera måste vi ha en springmatta under oss eller någon annan form av elektrisk aparat...varför?

Idag försöker en stor del av oss gå tillbaka till att klara oss på en liten peng,men ekologiskt,som att köpa kläder på secon hand,inte ta tag i stora klädkedjors billiga kläder som blivit gjorda på fel sätt och hämtade många många kilometrar varifrån vi köper dem.

Idag vet vi mer om vad som gör illa,men gör vi något som skulle göra det bättre?

Jorden är inte ett ställe att bara dra sej över,den behöver vård precis som vi levande varelser..om vi inte vårdar den rätt,eller ens försöker kommer det att gå ordentligt till fanders..kanske inte för dej och mej,men för våra framtida arvingar.


Greenpeace håller just nu på med en liten grej om att få hela Arktis fridlyst,läs mera om det HÄR.

Jag behövde inte en sekund fundera på att vill jag skriva under eller inte,jag älskar jorden och jag vill hålla allt vackert kvar för mina barnbarnsbarnsbarn..

Behöver ni en enkel motivation till varför ni borde skriva under..se filmerna The day after tomorrow och 2012.

Kom ihåg att redan att små val gör stora saker..

Du vita vackra!

Jag är säkert den mest hatade person på facebook av mina vänner,då jag bara inte har något imot väder och vind,jag älskar rusk(och snusk tänkte jag skriva)och små farliga stunder,men även lugna och små sköna dagar...

På varje eller åtminstone varannans status update idag står det något om den "helvetes"snö mängden som kom inatt,men vad?..varför skall det vara så illa? i snömängder finns det även en massa poitiva saker.
Som t.ex. om du har möjlighet att gå ut och moka snö får du absolut dagens om inte flere dagars workout right then and there,Du får känna hur snön trycks ner under dina fötter om du kämpar dej ut på en liten promenad,Att se hur naturen blir tyst,nästan så det tar lite illa i öronen,det om något borde ju vara skönt.

Jag blir riktigt sjuk i kroppen imellan av allt det vackra,och nu är det det vita!
 Natten blev ljus och tyst

30 januari 2013

När våren kickar till i hjärtat

Snön faller ytterom,det blåser och jag har vår i hjärtat...det brukar börja sådär efter nyår lite sakta,då jag märker att vitlöken i lökkorgen börjar få skott..eller när morötterna börjar ge ut lite gröna blad där dom är i sin korg på golvet..

Då vill jag se mer gro,för längtan efter egen mat är stor,eller att få plantera och se hur det börjar spira i balkongslådor och annat,men för tidigt är för tidigt,men ändå finns det något att lite dämppa längtan med.

Man kan ta sista delen av kinakålen och lägga den i lite vatten,se bara så det kommer nya fina blad och lite blomm,i förgrunden kan även ses en morot som fått ge ut lite grönt.

Men även andra små experiment har börjats i vårens tecken...om det börjar gro skall bli mycket spännande att se.
Nytt är detta,Lits..vet inte alls om det går men jag gillar att prova..

Nytt på sitt sätt men inte ändå är avocadon,jag har aldrig lyckats så väldans bra att få den att börja gro på detta sätt...men nu skall det väl lyckas,min förra avocado planta blev ca.1,20m hög,och tyvärr strök den med i höstas,den hade jag i 3-4år tror jag.

Idag tänker jag njuta av snö"stormen" som borde komma...vad gör ni i såna väder?

28 januari 2013

Gu'sonen blev 1år

 Min gu'son Alex fyllde ett år igår...tänk vad tiden bara rinner iväg...wow!
Ända sättet att få killen att dra på smilet var att lägga på en riktigt äcklig min...blir nästan lite rädd för mej själv,ser ut som vi skulle vara "full i fan" så att säga :D

Ny vecka

Nya saker att få gjorda,denna vecka skall följande fixas.. 

bord på loppiset
ta imot sonens nya tv
fixa det sista i hans nya rum
börja små fixa i yngre sonens blivande rum
agera sekreterare åt sambon
planera nya roliga små saker
..och en massa mer

Ha en riktigt bra vecka!

25 januari 2013

Fredagstips 25.1.13



Mitt första fredagstips för detta år är: gör något som får dina medborgare att dra på smil-banden.

Jag förde till närbutiken en liten "anmälninglapp" av annorlunda slag,jag säljer inget eller köper,men jag delar ut lite kramar man kan taga med sej i fickan...kommer klart att ge personer som går förbi ett leende på läpparna.
Skall bli roligt att se hur många som behövt en kram!


24 januari 2013

Ice Ice baby

-Jag vill nu ha iskaffe!..
-ISKAFFE??!!!!???!?!?!!va är det???

Jag har faktiskt en kaffe drickande vän som aldrig hört att det finns iskaffe...(?)
Iskaffe är väldigt uppfriskande speciellt på stek heta sommar dagar,ute på en gräsmatta i skuggan av ett äppelträd med en eller fler underbara vänner...och svårt att göra är det verkligen inte..

För 1person: Koka espresso dubbel shot(eller vanligt kaffe ca.1,5dl),låt svalna,lägg fullt med is i en mugg/glas,häll över det svalnade kaffet.
 Tillsätt en skvätt grädde och någonsort av sötningsmedel om ni vill...drick klart!

23 januari 2013

Klockan 13,morgonmål.

Jaa,jaa,innan ni andra igen öppnar munnen med era,"inget vett i hennes vanor","hela dagen förbi då redan","va ska man nu då mera äta morgonmål"..så vill jag berätta att jag åt ett sånt jätte stort kvällsmål att jag bara inte var hungrig före kl.13,och det första målet på dagen är morgonmål,ingen skillnad enligt mej om den då avnjutes kl.8 eller kl.16,morgonmål Är morgonmål...

Jag vaknade dock lite före kl.8 men hungern syntest inte på lågt håll,jag som annars brukar vräka i mej en massa på morgonen och klarar mej långt in på kvällen innan jag egentligen är hungrig nästa gång.

Jag gick ett varv i butiken påvägen hem från mjölk och ägg söket och kom hem med lungor..nej croissanter,men dom var fast i varann och liknade lungor.


Nu blev det först kl.13,med dags posten lite nybryggt kaffe,appelsin juice och min favorit,fyllda croissants!

Tänker fortsätta ha en suverän dag...gör ni det med!

22 januari 2013

Doft av bakelser

Det klingar till,man har just öppnat dörren till konditoriets dörr och man möts av en doft av kanel blandat med vanilj och en gnutta bränt socker varvat med nykokt kaffe...Sen vaknar man lixom till och märker att man är ju bara hemma i sitt eget kök och doften kommer från dom egna nygräddade bakelserna.

 Kanel-smördegs krukor fyllda med vaniljkräm och en gömd mandarin klyfta...doften är nästan för mycket.

Jag tinade upp några smördegsplattor,drog över rejält med kanel,kavlade ut degplattan till en fyrkant och klämde ner den i en muffinsform med teflon botten,så att det blir ordentliga kanter på sidorna. Slängde in bottnarna i ugnen(enligt graderna på förpackningen) tills dom börja ta färg,tog ut dom och klämde ner det som puffat upp sej i mitten då dom varit i ugnen.

Till fyllningen annvände jag vanlig vaniljkräm köpt eller hemgjord,ingen speciell skillnad.. med ett knäckt ägg i(så det skall stelna i ugnen),fyllde "krukorna" till hälften med vaniljkrämen,lade i en inlagd mandarin klyfta och fyllde på med krämen så mycket som rymdest.

In i ugnen igen tills fylningen stelnat,om det är lite gelé aktig när ni skakar om plåten är det bara att ta ut dom..och njuta,lite extra vanilj är absolut inte fel,ös på med smaker,prova er fram.Gott!

21 januari 2013

Laxsoppa

Född i skärgården som jag är,skulle man kunna tro att vi inte ätit något annat än fisk.
Men efter att min mofi gick bort har inte riktigt någon i vår familj mera fiskat,vi levde mestadels på älgkött.

Min barndoms favorit är ändå fisksoppan,dendär som man åt hos momi(eller hos Lisa efter att momi gått bort)gjord på abborre..
Att få tag i abborrar utan att gå till butiken(man kan ju inte äta abborrar som varit i butiken) är inte så enkelt om man inte metar upp den själv så denna gång blev det laxsoppa,gott det med,men inte samma smak...

Jag hade inte så många potatisar hemma så jag lade i lite morötter,och det blev faktiskt inte så illa..med grädde förstås!!

17 januari 2013

Smör

Jag tror på att livet blir bara mer och mer tråkigt ju mer det finns att köpa färdigt,jag menar hallo,det finns färdigt skurna grönsaker för din grönsakstallrik med dipp...varför?

Idag känner jag mej så enormt över lycklig,kanske fånigt att var det över en sån liten sak som att jag gjorde mitt eget smör...men varför inte?! Enkelt som tusan...give it a try..


Börja med att hälla grädde(så fet som möjligt,om du inte får mjölk direkt från bonden,varifrån du separerar grädden så satsa på en 40%) i en bunke,jag tog 2dl,ta fram elvispeln och kör igång på låg effekt.

När grädden börjar vara som vispad grädde,och du vanligen skulle stanna här,fortsätt vispa nu med full effekt...

När grädden börjar få ganska styva toppar är det inte så långt kvar mera..

Nu börjar grädden se mer ut som små gryn,dags att ta ner effekten på elvispeln..
När du minst anar det så skiljer sej fettet från vätskan och det gulnar till sej ännu lite...Voilá du har smör..

Jag hällde sedan över smöret i ett durkslag så vättskan fick rinna av ordentligt,sen tvättade jag smöret under rinnande kallt vatten så all "smutsig" vättska kom bort,det är lite kladdigt men skippa inte detta..

Såhär ser en färdig smörboll ut(en generös deciliter),färskare än såhär blir det inte.
Nu har du möjligheter i oändlighet,du kan låta smöret vara som sig själv,bara smör...eller

  • salta det,efter smak
  • krydda det med olika kryddor 
  • göra vitlökssmör
...ja vad som helst...

Jag valde att enbart salta för det är ju det vi är vana vid.Godare smör får man söka efter...
Nästa experiment blir hårdost...men det får ännu vänta ett tag...

Filt till Vowwe.

Miss J skall få hundvalp,hon är mer än överglad och väntar bara på dagen då vowwen skall komma hem.
För att göra den lyckliga lite extra lycklig satt jag en kväll och sydde en liten filt för hunden.

På ena sidan är det en värmande fleece och på den andra ett lakans tyg..

På tyg sidan kom det en liten text: 
Life isn´t about
waiting for the 
Storm
to pass...
It´s learning to
Dance in the rain

Min hand stil är inte den snyggaste men..allt viktigt som jag ville ha fram kom fram,såväl som hundens blivande namn och budskapet om att leva livet till fullo,se det positiva och ha det roligt...

16 januari 2013

Gott såhär i vintertid

Jag hoppas ni minns detta,och blev inspirerade,för nu är verkligen tiden för att göra lite gott om det då avnjutes varmt eller kallt.

Trevlig Onsdag till er...

15 januari 2013

Alltid godare "hemgjort"!

Med "hemgjort" menar jag att det blir egentligen lite 50/50 med denna grej...nämligen hemgjord yoghurt.
Butiks hyllorna flödar av smakupplevelser även när man ser i yoghurtshyllan,men jag blir ändå inte sådär super nöjd där.
Att smaksätta själv är inte svårt och faktiskt en upplevelse,det kanske inte blir som man väntade sej..

Naturell yoghurt(grekisk går även bra)
valfria bär eller frukter
honung
där är det enklaste,men låt fantasin flöda villd...
Jag gjorde senast en med blåbär och jordgubbar,honung och kanel...smakerna kommer helt i olika etapper och för varje sked blir man lite "till" sej.
Gör i ordning kvällen innan och ät nästa morgon,Gött!

14 januari 2013

Men hjälp mej..

Jag har en massa,massa idéer och jag darrar av energi att fixa..men sen fastnar det igen på att materialet inte finns..så nu,mina kära kära gulliga och söta läsare...om ni vet någon eller nån som vill bli utan följande eller vill  byta mot något eller sälja för en liten slant..

  • fastsättningen till en ladas sljutdörr,ni vet domdär rullorna och skenan...
  • en sk. spegeldörr från en dubbeldörr..eller dörr som dörr,bara den är gammal...
  • Fleece tyg i glada färger
Återvinning gott folk...återvinning...

13 januari 2013

Banankaka

"Oväntat besök" som ringer först är uppskattade..men skåpen är realtivt tomma på kaffebröd,vad göra då?

Allt du behöver är en banan,ägg,socker och mjöl,ta en kakform,beklä den med papper,(om du råkar ha farinsocker hemma är det okej att strö över lite i botten på formen utanpå pappret,annars är vanligt socker också okej).
Skär sedan bananen i mynt på ca.0,5cm,täck botten med dem.Blanda lika mycket ägg och socker i en bunke(2ägg är lagom till en banan),vispa tills skummigt,tillsätt lika mycket mjöl som du hade ägg,häll smeten på bananerna och grädda i ugnen på 220grader tills smeten inte mera är kladdig innuti(prova med en tandpetare).

Ta ut formen och låt den svalna något,vänd sedan kakan på ett fat och kär i bitar,servera som så eller med vaniljglass om det finns tillgängligt.


12 januari 2013

Deppigt...

Det har blivit lite deppig början på bloggen iår,med begravningar och allt..
Idag är jag så tung i huvudet och trött i ögonen att jag bara skulle vilja lägga mej ner och sova,begravningar är så enormt tunga och domdär psalmerna som är så vackra men får mej att gråta floder...
Jag steg upp ganska tidigt och gjorde mej klar..och bilden visar exakt hur suddig jag kände mej,eftersom jag inte är en morgon person..



Till nästa begravning har jag fixat en egen adress då jag inte kommer att vara närmavande..den blev enkel och fin,så som jag hade tänkt mej..

 Jag köpte ett handgjort papper och gjorde ett kors i övre hörnet,med hjälp av en form som jag gjorde av en liten paffbit,skärde ur korset,lade pappret på formen och med pensel lade jag på lite vatten för att sedan försiktigt töja ut pappret i formen.Pappret limmades sedan fast på en annan A4 vit kartong.
 Inne i adressen blev det den enklaste och mest äkta vers..
På ut sidan blev det ett sidenband i grått,jag hade ingen toffs som det brukar vara men eftersom den är hemgjord kanske jag kan förlåtas.

Nu tänker jag lägga mej under filten på soffan,är fortfarande lite frusen efter seremonin som var utomhus..

10 januari 2013

Ord..

Vår lilla lilla kille,han blir så snabbt stor,det kommer en massa ord redan och han springer omkring...

Böö= bröd
Matt= mat
Hotta= hosta
Huhhu,läää= då han ha gjort nr 2
Bii= bil
Tuut tuut= tåget
Mjau,muu,wohh wohh,uhhu uhhu,ihaa =ni vet djur ljuden
Puppa= pruppa
Babo= farbror
Basse= hans gudfar och hans bästa vän har samma namn,vad enkelt.
Sii/titta
oho
Au= när det tar sjukt eller då någon annan borde få sjukt
Woooooooow= när det går fort
Akki= karkki(godis),kex
Aa ttu?= Vad gör du?
Hei hei

här ligger han och tittar på snöflingorna


9 januari 2013

När det inte räcker med en..

En kommer aldrig utan den andra sägs det då det gäller begravningar,och mycket riktigt,efter två veckor är det nästa,den kommer jag inte att närvara på utan skickar enbart kondoleans kort..

Så nu har jag framliggande en del material,för jag tycker att ett eget gjort kort/adress är väl ändå det finaste sättet att visa deltagandet..svårt behöver det inte vara utan bara nätt och enkelt..


8 januari 2013

Jäkla eländet av begravning..

Jag skall på begravning nu i veckoslutet,det i sig är ingenting roligt och mycket lessamt,men när man sedan tänker på väderlek,det lovas minus tie grader..med min tur snö och begravningsplatsen är på ett blåsigt ställe..
Och nu till på köpet får jag höra att det inte finns ett kapell på begravningsplatsen utan hela seremonin är utomhus...får jag tillägga att jag kommer att ha klänning på,jag äger ingen vinterrock och jag hade planerat att ha min farmors skor,som är dom kallaste jäklarna...ohhoh,om planering tror jag står på plats...Arg!

Varför dör alla på vintern?

7 januari 2013

Konst av oss alla

Jag var ut och gick på dagstid under mellandagarna,det var mycket fint vinterväder,solen sken nu och då och det var minusgrader men inte så att man frös..det var då jag lade märke till något som många andra inte reagerar på alls,konsten av oss,oss mäniskor,vi alla som hade gått där,våra sko avtryck i massa olika former och designs...
Titta på allt med olika sidor,det finns så mycket intressant runtom oss..

5 januari 2013

Tiden går så fort,snart är jag gammelmoster!

Det är under en månad till beräknade dagen av baby J...idag togs det lite bilder för att komm ihåg den stora magen min systerdotter har att hålla upp ännu en stund,jag kan knappt vänta,snart är han här!!!


3 januari 2013

I so don´t get it...

Jo,det är jätte trevligt att det finns gym och olika möjligheter att motionera på innomhus,ni vet crossfit,spinning,aerobic...you name it,ni ha hört talas om alla...men vad är då grejjen..

Kommer det en 165cm lång flicka/pojke dit som är runt 60kg,då är allt okej och du är mer än varmt välkommen bland alla andra deltagare,men är du en 165cm lång som väger 80kg eller mer då är du blängd på med dom mest grymma ögon,suckad på ja nästan utkörd,vad är det för fel på vårt samhälle?

Tillika skall alla ha en kropp som inte är det minsta överviktig,dom tajtaste byxorna som visar dendär lilla lilla rumpan,och den snyggaste topp som häver fram brösten på ett snyggt sätt.

Ändå är inte dom överviktiga klassifierade som personer som får gå på gym eller delta i olika motions aktiviteter,hur i hela helsike skall dom ta sej till då för att få hjälp med något som kan vara en otrolig stor tyngd i deras liv?

Samhället bara slänger dom åt sidan,istället borde man vara glad och nöjd om en överviktig person kommer med i en crossfit klass,denne vill ju helt tydligt göra något åt sin kropp,hjälpa den till att må bra.
Men nej,gymmet och andra möjligen andra intressanta ställen är inte för den som har lite fläsk som hänger över sidan.Jag är så förbannad...på vårt idiotiska samhälle som har en ideal kropps bild,att vara sej själv kommer aldrig vara på frågan.

Att vara sig själv är att vara bitchig,eller så drar det ner på dom riktiga bitcharnas humör för deras självsäkerhet är så i botten,jag vet inte,men det är så jag ser det...

Om det då skulle finnas en viss timme i veckan där det skulle reklameras att "kom som du är,vi hjälper dej på traven",ja då skulle även domdär "huj så jag är fet"-personerna(river och försöker få tag i lite extra skinn) vara där,fullproppat,så att verkligen ingen som skulle behöva hjälp på vägen skulle få plats.

Vill en överviktig gå till gymmet skall man stiga upp kl.2 på natten och springa dit,då lär där inte vara någon annan som kan himla sej över att "du ditt lilla fetto tror att du skall kunna göra något åt ditt äckel fläsk va..."

Jag fattar inte,varför får inte dom som vill ha hjälp,hjälp?

schhhh...

..här sovs det,inte jag..men dom jag har sytt...

Ugglor,så lugna och mystiska djur..jag sitter och syr en efter den andra och det är roligt,och visst är dom söta.
Just nu är dom bara sex,men innan morgondagen är dom säkert några till,vad jag skall göra med dom är ännu lite oklart,men troligen kommer dom att hamna till nya hem för en liten peng..

Ugglorna är allt mellan 10-15cm,gjorda på återvunnet material,magen är mjuk fleece som är mycket skön mot kinden,mina pojkar har provat dom :)

1 januari 2013

Just nu..

Det nya året har redan gett mej kickar,jag sitter och syr,virkar och allt man kan tänka sej,det kliar så in i norden i mina pysselfingrar,ända lilla problemet är dock att det alltid fattas något till mina projekt..fleece,pink garn,tyg...allt ska ju vara återvunnet...

Jag håller även på(tillsvidare tankemässigt) att försöka få min syster med i att lägga ut en liten utställning någonstans i staden under sommaren,fick sån enorm kick av förra sommarens vernissage som min vän Jonna hade...
Och måste tilläggas att min syster har väldans fina tavlor målade i oljefärg,dom flesta med vyer.Jag däremot gillar att rita,eller lägga ihop saker eller detdär med naturfotografier(inte domdär vyerna,men sånt ett vanligt öga annars skulle missa i det vardagliga)...och jag vet att det skulle bara vara i ett vips så skulle min sida av utställningen vara klar,hennes är ju det redan...Kom igen nu...(jag har föreslagit detta redan något år tidigare..)

Just nu har jag även en otrolig begäran efter Läder,gammalt läder,100år gammal fotölj läder,jag skulle bara kuna sitta och dra handen över det och över det och över det,Nej detta är inte något snusk...

Jag går på övervarv,vill hålla på med det jag gillar hela tiden,men även annat finns att skötas,måste erkänna att det nu och då händer att jag inte kan slita mej låss från det jag håller på med och dammsugandet blir till en annan dag..men men...livet är till för roliga saker,det man kan göra imorgon kan förflyttas till den dagen..

Nu går jag tillbaka till pysslet,Adios amigos!

Nyår

Januari 2013,gud så det känns fånigt,har jag inte hunnit göra allt under 2012 eller gick det bara så fort,tycker det borde finnas kvar ännu åtminstone någon månad innan 2012 är slut men nej,där gick det...

Vi firade hemma,med familjen,i avslappnad stil,inga tajta kragskjortor eller klänningar,bara lösa byxor,huppare(munkskjorta?) och yllesockor.

Vi stod och beundrade det vackra i sprakastickor(dom har säkert mycket olika namn)..
Och killarna stod i fönstret och WOW-ade till fina raketer..
Vi åt den traditionella "nyårs natt maten",lite tidigare så att lill killen också skulle få...potatissallad,kokt knackkorv,kallrökt lax,lite saltkex och ost..
Vi stöpte lyckor för att spå året som kommer..ljudet då tennen kommer i vattnet för mej fortfarande till barndomen,då vi stöpte lyckor på vedspisen och sedan slängde det i ett emaljerat vattenämbar som stod på golvet utanpå den svart/blå/gula trasmattan,vi firade alltid nyår i ett vacker trähus som är över närmare 200år gammalt..

Runt tolvslaget gick jag ut på balkogen medans sambo och äldsta sonen gick ut för att skjuta raketer,och vist kom dom flygande från alla håll och kanter,en massa fina från hela grannskapet.

P.s såhär i Januari brukar bloggen vara lite mindre ibruk,men om ni saknar mej är det bara att lägga in en kommentar,jag är ändå nu och då in och tittar...ha de skönt!

Kram