http://www.xmasclock.com/

29 november 2013

Pepparkakshus och önskelistor

Pepparkakorna blev många och så fina som nu kan bli..sönerna var jätte ivriga att hjälpa till och därmed lyssna dom lite mindre,men inte en ända brände vi så då kan man ju kalla det lyckat eller hur?
Jag gör alltid pepparkakshus av det sista som finns kvar av degen,jag älskar att göra tvåvningshus och dekorera i massor,men min sambo har alltid tyckt att jag "over do it" så i år blev det ett litet litet hus så jag inte kunde go nuts med dekorationen.


Från förra åren kan ni titta på pepparkakshusen HÄR och HÄR.

Att det snar är Lillajul märks hemma hos oss,vi har strumporna uppe på tackan och önskelistan är skriven och lagd däri..när kommer tomtarna då?



28 november 2013

Förkylnings tider

Jag var så nära att bli förkyld i förra veckan,men hann just och just med att få i mej en liten kur med förstärkande medel.
Mycket passande att ha hemma,en burk honung med ingefära och citron,bara att ta en sked direkt i munnen eller lägga i en kopp riktigt varmt vatten.


Tvätta citronen ordentligt och skala en liten bit ingefära(med t-sked går det enklast)

Till en liten burk ca.2dl går det åt 1/4 av citronen skuren i små trianglar,2cm färskt ingefära skalad och tärnad,lägg det i burken och häll på flytande honung,ställ i kylen och rör om lite nu och då,håller ca.3månader.
Går bra att ge som julgåva om man vill,man behöver ju inte göra så stora satser...förkylningsfri vinter till er alla!

27 november 2013

Bara Lingonris.

Det var redan lite vitt i skogen,det var minusgrader men jag strutta omkring och sökte lingonris,i massor..jag skall inte bara ha riset till en sak utan till många olika.

Men Lingonris är jul på det mest enkla sätt,skulle du göra en krans av lingonris på sommaren skulle nog ingen förknippa det med midsommar eller värme överhuudtaget..kanske känslan av jul i lingonriset kommer av Lucia´s krona? jag vet inte men en hel del finns hemma hos oss..

En lite krans av Lingonris,detta behövs:

Lingonris
ståltråd(finns att köpa hos floristen)

Man börjar med att ta en kvist lingonris och virar runt ståltråden lite,sen kommer man sakta neråt och lägger en ny kvist utanpå den första där det inte finns några blad,virar runt ståltråden och upprepar detta flere gånger.


Tills man känner sej nöjd med slängan av lingonris.


Sen är det bara att sätta ihop båda ändarna och lämna en passlig bit ståltråd så man kan fixa till en lite öggla för upphängning.


Och att det råka sej finnas kvar några lingon..

26 november 2013

max 20min & ett dygn

Jag tycker det är helt horribelt att man köper hem pepparkaksdeg,varför varför...den smakar inget personligt utan bara köpt...nej,äkta vara skall det absolut vara,jag hade egentligen tänkt först börja pepperkaksbaket om några dagar men konstaterade snabbt att jag inte hinner,det finns en massa på agendan dagarna före lillajul.

Vid allt som handlar om bakning får jag hjälp med,äldsta sonen strider med den yngre om platsen på pallen,men som tur var hade lillebror somnat mitt i leken på golvet och vi lät honom slumra medans vi tog 15minuter åt att fixa till smeten till pepparkakorna.

En äkta hjälpare smakar alltid att det blir bra och då kan det hända att det tappas lite från skeden på vägen..

När alla decilitrar med mjöl är i lagd är degen nästa klar,bara et dygn eller sådär över natten,sen kan vi börja ta fram alla former jag samlat..och sen..sen blir det mer stök..mer gott..och mer jul..


Julkrans till dörren

Det har alltid varit en krans av lingonris eller så och oftast en som man har i några år,som den senaste jag gjorde HÄR..men nu blev det något helt annat.
En längre tid har jag tittat på alla kransar med en massa julgransbollar och blev mer och mer intresserad..men jag hade inga bollar själv överlopps..efter några timmars förfrågning på min personliga fb sida så hörde min en släkting av sej,han hade en liten låda full av bollar,om jag ville ha dom,klart de!

Efter att jag sökt bollarna åkte jag ännu ett varv via loppiset och fyndade gamla snygga bollar i glas..lite riskabelt men kunde inte motstå..jag hittade också en krans som var mycket passande och sen var det bara att komma hem och börja pyssla..

Man behöver:
En hel del bollar i olika storlekar
hot glue(limpistol)
en färdig krans om man vill göra det lättast..


Man får helt enkelt bara börja någonstans med en stor boll och lite om vartannat med mindre bollar..


Tillsist torde det finnas en hel massa bollar i rund ring framför dej...nu sitter jag bara och undrar om jag ännu borde fixa fram riktigt små bollar för att få alla större "gap" att försvinna och att få mitten att bli lite mer rund...


Hursom helst så tycker jag ändå att den blev riktigt fin å sådär..
Den blir uthängd nu i lillajul på dörren..


25 november 2013

Få pengar tillbaka på julhandlandet..

Att få pengar tillbaka när man hadlar är ju en dröm,det är alltid "hemåt" så att säga...fick höra genom Buzzador om Ostohyvitys.fi och kan bara säga,gillar starkt!!

Detta är verkligen något jag vill dela med mej åt er alla som bor i Finland och shoppar online,läs igenom hur man gör på sajten och logga in er..det finns garanterat ställen ni shoppar på som ger er bra pengar tilbaka.

KLicka HÄR för mera "pengar"..

Happy shopping!!

Ljus i vårt hus..

Domdär stumparna av ljus,stearinljus..man slänger ofta bort dom när man tycker att dom brunnit tillräkligt och det inte mer går att bränna något på dem.
Jag har sparat alla mina sen förra jul och nu blev det nya ljus av dem.Återvinning to the max.

Det man behöver:

En kastrull man inte har till något viktigt mer
mjölkburkar
veke(finns att köpa på hobby butiker)
en tyngd(mutter,skruv,sten...)
en träpinne


Jag har en gammal aluminium kastrull som jag alltid haft för just ljusstöpning,jag slängde ner alla vita stumpar,allt från kronljus till blockljus till värmeljus.


När det smält ner blir det en massa små stumpar av veke kvar och vad det nu funnits i dom gamla ljusen,dom fiskar man bara ebkelt ur på ett papper med en träpinne som man inte behöver till något annat.

en skruv i ena änden av veken
Sen ville jag göra blockljus av massan så jag lade en ny veke med tyngd nertill i några ner klippta mjölkburkar,knöt fast veken i en träpinne och hällde sakta i själva stearinet.


Jag hade också en massa färgade stumpar,hade först tänkt göra lite randiga ljus men årkade inte vänta att det hade stelnat den vita massan först...


Jag hade tänkt låta dom stelna innomhus,men eftersom jag var hos mamma och gjorde detta så lade jag ut dom på trappan istället..det gick lite fortare men...


..Troligen fick den vita massan någon chock fetrsom den sprack lite i kanterna och när jag skulle riva loss mjölkburken så föll det lite bitar bort,den med färgade ljus klarade sej bättre men den var ut från första stund..

Bitarna som föll av hamnade ner i burken för ljusräster igen,så nästa år blir det väl mer ljus igen..

22 november 2013

Stjärnor på tråd..

Mycket stjärnor iår..nu blev det så enkelt att man nästan kan skratta och möjligen gråta tilika..allt man behöver är:

Papper(nytt eller typ en gammal bok)
glitterlim (inte ett måste)
penna
sax
sy tråd+nål eller symaskin


Rita och klipp ut stjärnor från ditt valfria papper,jag kände för det härliga gulnade boksidorna..


Klipp en massa stjärnor,ju fler desto bättre..


Om man vill kan man dekorera runt kanterna med lite glitterlim..


Och eftersom man har en hel massa stjärnor är det okej om någon annan också vill dekorera på sitt sätt..


Låt stjärnorna torka någon timme..


Har du en symaskin är det bara att köra på rakt över stjärnan med lite mellanrum emellan var stjärna,om du inte har en symaskin kan man sy lika över stjärnan eller bara fästa lite i övre och nedre kanten,beror på humör och tid lixom..


När du sytt klart har du en hel del stjärnor på band..


..klara att hänga upp i fönstret eller på väggen eller mellan typ några hyllor...fantasin sätter inga gränser..




21 november 2013

Det är inte pengarna du lägger ner,utan själva tanken som räknas.

När julen kommer börjar pengarna försvinna,det finns många som hellre skippade julen för det blir så dyrt,detta begrepp förstår jag inte riktigt eftersom jag lägger en budjet på julklapparna och håller den..att planera är halva vinsten lixom.

Jag fixar julklappar årligen till ca.25personer och till tjugofem personer har jag en budjet på 125€,det vill säga 5€ per person.
Ibland hittar jag något till nån som kostar 2€ och då har jag 3€ extra ifall det kommer något imot som är lite dyrare än dendär femman i ett senare skede.
Tanken är den som räknas,inte det hur många slantar du lagt ner.

Så hur gör man när det blir så billigt,jo man tänker på miljön och handlar det mesta på loppis,man kan hitta sprillans nya saker för bara några ynka cent om man har tur,men det gäller förstås att lite veta vad man är ute efter eller så råkar det bara uppenbara sej framför en i rätt tillfälle utan någon vidäre tanke.

Iår har det t.ex blivit:

1st LP skiva för 2,50€
2st nya pussel för 50 cent
ett ljusfat för 2€+ ljus 10cent
4st skedar för 1€ som sedan kommer bredvis burken till den hemgjorda sylten,vilket då blir 1sked/burk=25cent/pers

för 4personer skulle budjeten ligga på 20€..med det jag hittat ligger jag nu med min budjet på Plus 14,65€..sylten jag gjort kostar förstås ingenting i mina ögon för bären plockar jag själv och sockret till sylten under 1€ så..ja,på plus är jag..

Vill man inte gå in på ett loppis kan man även fynda via nätet,på Huuto.net eller Tori.fi,gör man själv gåvor av återvunnet material är det också garanterat hemmåt...
Och har man många sådana "som redan har allt" ja då tycker jag man deffinitivt skall satsa på något ätbart,hembat eller så...bara att låta fantasin flöda och hålla sej för att inte göra av med en massa fyrk.



20 november 2013

Julklapps gran..

Om ni inte råkar prenumerera på tidningen Östra Nyland,men ändå bor här i knutarna..kolla då in DETTA lilla eller jaa,inte så litet men en härlig välgörenhets möjlighet...ALLA med!!

Freebies,vilken underbar grej..

Alltid årkar man inte sitta och rita och pyssla och då är freebies verkligen suveräna och det finns ju så otaligt många att välja mellan.
För mej blir det freebies på julklapparna,bara att printa ut,klippa litet,skriva litet och sätta fast på paketet..ganska trevligt tycker jag.
På baksidan finns ju massa rum att skriva lite julrim på..vad tycker ni förreseten,skall julklapps rimmet rimma på själva presanten eller får det vara sådär som en AHA-upplevelse sen när man öppnat eftersom man inte alls fick det att bli till något vid läsande stund?

Jag vill visa några av mina favorit freebies denna jul..


Gillar ni denna kan ni printa ut den HÄR.

Och denna,HÄR.


Eller varför inte denna HÄR.

Och så var det ju detdär med ugglor..


Den hittar ni HÄR.

Bara att gå loss och göra det lite enkelt inför jul...Fler hittar ni på nätet om ni söker med te.x orden free xmas printables eller freebies tags.

19 november 2013

Fyr spetsad stjärna..eller mer..

Om ni tykte den Fem spetsiga stjärnan var svår så kanske denna är enklare med fyra spetsar..bara att prova..

Du behöver:

Sax
fyrkantigt papper
penna
lim

Börja med att klippa ut en exakt fyrkant ur ett papper om du inte råkar ha en färdigt.


Vik pappret från hörn till hörn.


Sedan viker du det rakt över sej själv från båda hållen..


När du vikt från alla sidor markerar du ca 2/3 in på det rak vikta(inte hörn till hörn) området en liten markerning..här får man lite prova sej fram..


..för man skall sedan klippa in till markeringen och vika en flik över till mitten av hörn till hörn markeringen..



När man vikt in alla ser det ut såhär,i mitten blev nu en fyrkant som är enbart ett lager..


varje spets har nu två flikar,lägg lim på den ena fliken och för den andra utanpå,om du inte får fingret i stucket i spetsen kan du hjälpa till med en penna så att limmet får ordentligt grepp..


När alla är limmade har du en fyr spetsad stjärna eller kompass stjärna som det även heter..
(Här syns på min bild att jag inte var riktigt i mitten med mina markerningar då det blev litet klipp längre än var spetsarna möts i mitten..men man övar sej fram..)


Vill man göra denna till en åtta spetsig stjärna är det bara att göra en till och limma dessa ihop,och vill man så kan man limma dit ett band också så kan man hänga den i fönstret eller varför inte julgranen..


Lycka till och fråga om det är något ni undrar över..

18 november 2013

Weekend stuff..

Weekenden har varit fantastisk,på lördag vaknade vi upp till vacker väder och det höll i sej ända till söndag och även idag..


När solen börja gå ner förberedde vi oss att gå på Bio kväll och sedan ut på några drinks..


Det blev Gravity på Filmteatern och efter det lite vin och något att äta på Bella Lovisa.


Påväg bort från centrum gick vi förbi kyrkan som var mycket vacker i såväl månskenet som med sina upplysnings lampor.


På saltbod torget var det nästan onödigt med belysning,fullmåne kanske?


Vi landade på Ölvin,mysade(hade hoppats på eld i brasan) och hade det bra och eftersom jag var lite frusen tog jag en Irish Coffee,rekomenderar den åt alla..krämig och inte overpowering av alkoholet,bra bartender!



På söndag var det exakt lika vackert ute,men med lite blåsigare känsla,vi kunde ju bara inte stanna inne,utan ut och flyga med pojkarna..alla hölls på fötter så vindarna var inte så farliga..


Hur gick er weekend?allt bra?