http://www.xmasclock.com/

31 januari 2014

Konst

Idag har det blivit manekäng jobb i 5minuter för mej,när äldre sonen ville måla.


Visst blev den fin.
Tavlan kommer från Ikea,med griffeltavla på ena sidan,whiteboard på andra och pappersrulle man kan dra ut för att måla på..3 in 1,bästa gåvan för 15€

30 januari 2014

Det blir en massa kaffe..

Det kommer att bli en riktig kaffe dag idag,det hela började med morgon kaffe till frukosten,nån timme senare ringde Momi och frågade om hon får komma på besök,vilket innebar en kopp till med kaffe.
Ikväll skall vi först till den yngre sonens gudfar på besök,vilket kommer att bli super roligt och direkt efter det till M&E på det mer eller mindre traditionella vecko besöket..kaffe kaffe och mera kaffe...tror jag inte behöver dricka mer sedan under hela veckan.


Hittade också på senaste loppis rundan en till emaljmugg i orange färg,sambon håller på att riva spelskjortan som det sägs på finska..men jag tycker ju den är gudomligt snygg och man behöver ju inte ha den som mugg utan även som förvaring för småprylar eller vas...en mugg är inte bara en mugg om man inte vill..

Torsdags kramar!!

29 januari 2014

Det började med för mycket ljus.

Överom nästan alla dörrar i vårt hem finns det fönster,bra för att få mera ljus omkring men..varför..varför annars?
Det började bli rent av för mycket ljus tack vare dessa fönster,inte på dags tid men senare på kvällen,ett av fönstren är nämligen från min lilla office ut till äldre sonens rum och när jag sitter där och pysslar efter att dom gått och lagt sej är det ju rent av ett problem då det väller in ljus i hans rum där han skall försöka sova.

"Lägg något tyg över",ja enkelt skulle ju det vara men är det snyggt? eller någon annan gardin,nej tack,men låter man idéer gro så blir dom riktigt fina i slutet..

Det kom fram ett stort papper,en penna,ett gummi och en mattkniv och ett skärbräde i trä...


Jag började rita hus,träd,kyrka..en stad,en fantasi stad på kväll/natte tid..
När jag kände mej nöjd var det bara att lägga kniven på och försöka vara försiktig,dels för att det inte skall bli blodiga fingrar men ändå mest för att inte förstöra bilden..

Jag skar ut små hack här och där,gjorde stadsbilden till en siluett av nått slag och hängde sedan med hjälp av sambon upp den i fönstret med ritstift..


Helt ok från denna sida sett men det är inte här som magin är,utan den finns i sonens rum..


Bilden blir mera levande på denna sida,nu kan jag sitta och pyssla på kvällen utan att han störs av ljuset,det ända som syns är en stad i fönstet,en stad som kan bli många historier innan ögonen slår fast och man somnar..en stad som vaknar upp enbart på natten..


Små små fel hittar jag som gjort den,men jag tänker inte ta ner den tillbaka för att fixa till dem,utan dom får lixom vara där och kanske det just är dom som ger den bästa fantasi sagan...

Och när man engång blir inspirerad så fortsätter det med följande fantasi bild till den yngre sonens rum.

 Han har en "natt"lamppa som jag lagt inne i hans dvd hylla,men den lyser allt för starkt..


Eftersom denna plats är så mycket mindre än fönstret så blev det lite annat sätt att göra detta på.


Jag klippte ut pappret,lite större än vad det borde vara och nitade fast det i skärbrädan,sen börja jag rita motivet och det var ju klart att det skall vara ett tåg när han nu älskar tåg över allt annat här i världen..


Inspiration från "the polar express"..och när det väl var klart tejpade jag fast det i hyllan,här vill jag inte ha med stift för det blir inte så snyggt efteråt..

Nöjd?-JA!

28 januari 2014

ensam..

Det var söndag,solen sken,vädret var just detdär perfekta vinter vädret...vi skulle ut och ta oss en tur i bilen när jag stannade till och frågade "har du sett Bjarne?"..
Vår granne en trappa ner,han dendär tysta gubben men så snäll så otroligt snäll...hans cykel stod i förrådet,men jag har inte sett honom under hela veckan...

Jag skrev om Grannen ,Här,Här,Här och Här..

Jag gick och knackade på,visste inte vad jag skulle vänta mej denna gång men har jag inte sett honom så är något fel,så är det bara...det gick en stund men han kom fram till dörren och öppnade,min första reaktion och ord var med en liten förskräckelse "men gullevän,va ha hänt??!!"
Hans ansikte,hans alltid så städiga ansikte hade fallit ner,hela högra sidan bara hängde,han sade ingenting..visst han har alltid varit den tysta typen men vid en fråga har man alltid fått svar..men inte nu.

Han visa mej in,gick till köket och satte sej på sin stol..jag var mer än shokerad,jag var på gränsen att gråta..
Han höll på att dricka kaffe,med resultatet av rinnande kaffe som föll på kläderna,jag sträkte mej snabbt för att få tag i lite hushållspapper och torka vid munnen.Hade han ätit?Hade han fått i sej något alls?Hade han mat?..han försökte sitt bästa med att svara,men det kom inga ord,bara ett mummel av försök men inga ord.

Komunikationen blev gester och frågor från min sida,han fortod allt jag frågade och vi försökte vårt bästa att förstå varann när det gällde svaren,det fanns ingen talförmåga,händer och ben fungerade fint,men talförmågan..
"Kan du skriva på pappret när detta har hänt?"..försökte men...jag vet inte om han inte riktigt viste vad han skulle skriva eller kunde han inga bokstäver.

Du måste undersökas,du måste till en läkare,men nej..han ville inte..det ända han ville igen,var att jag skulle hämta något att äta,gå och handla..jag gjorde som begärt,men..jag handlade inte så mycket..jag kom tillbaka och förklarade åt honom att snälla vän du har tydligt och klart haft en propp,du behöver hjälp.

Efter 3dagar,efter tre dagar skulle jag komma tillbaka tykte han,då skulle vi kanske kunna fixa hjälp..jag väntade någon timme och sprang ut när hans barndomsvän kom på gården,förklarade snabbt situationen och sade att jag vet inte vad jag skall göra för han vill ju inte åka iväg någonstans..vi funderade inte något mer..vi ringde ambulansen,han får åka med om han åker,men då har åtminstone någon annan varit här.

211/101 blodtrycket,feber och biljud i lungor och hjärta..vi samlade ihop en kass med kläder,jag och ambulans personalen..han stannar inte hemma,han måste iväg..En hjärn infarkt hade han haft det är allt jag just nu vet..hans talförmåga är borta,det behövs rehabilitering..han är ensam..mycket ensam..mitt hjärta blöder,hoppas det ordnar sej.

Tänk om jag inte gått och knackat på igen...

Sån liten

Var i måndags och träffade nyaste nykomlingen i vänkretsen,yngsta sonens gudmor har äntligen fått sitt efterlängtade barn,en dotter.

Vi tog flere flugor i en smäll och gjorde alla Helsingfors bestyr på ett tag men besöket hemma hos lill tösen var nog det mest belönande.
Med oss hade vi en väska med lite godsaker,champagne och choklad till föräldrarna(som vi hoppas dom kan dela på utan större stridigheter..) och lite hemgjorda saker för baby..

Ett par virkade tå"tofflor",dessa kommer alltså utanpå foten med en tå i hålet nertill och så knyter man runt foten.



Ett "hårband"..eller kanske det borde heta huvudband..


En mobil eller bara en vägg prydnad i form av ett moln med färg droppar


Och så gjorde jag en tuggleksak men...har ingen bild på den,den var hur som helst lite likt ett lejonhuvud,en rund tygbit i mitten med olika färggranna band runtomkring i olika material och sedan en ärtpåse innuti..

Men att någon kan vara så liten och så söt..och att någon bara kommer mittiallt,2veckor innan beräknat så skulle hon ut..så ofattbart,men så härligt.


Stort Grattis till föräldrarna,she is lovely!! 

27 januari 2014

Sommar doft

Att det kan behövas så lite,som smutsiga badrumms mattor för att få hela badrummet att dofta sommar.
Jag brukar "snabb" tvätta badrums mattorna lite nu och då eller mera då,när dom inte mera ser sådär fresht naturvita ut..
Med en diskborste(bara för sådana saker) och lite tallsåpa,klart,sommardoft!


25 januari 2014

Till min förskräckelse!

För några år sedan fick jag en låda fylld av "onödigheter" av min en vän,jag gick igenom allt och tog det jag behövde och förde rästen till välgörenhet.

En plårburk i röd färg blev kvar och den flyttade jag lite imellan och var just påväg att låta den gå i metall återvinningen när jag såg någon skugga på den,det visade sej vara en äkta ögon cacao burk som had blivit målad över..



..till min förskräckelse alltså,men förr var det inte så viktigt med "gamla" plåtburkar som det nu är..efter det har jag försökt luska ut hur jag skall få fram det gamla motibvet utan att förstöra det.

Efter en massa gnugg med tinner och aceton kom jag fram till att denna målning inte kommer att lossna så jag gav upp..ända tills nu,när den igen vad lite halft påväg i återvinningen,men ändå i behov..så kom jag fram till att göra det bästa av det som finns.



Jag tog tag i text-markern och målade enligt skuggan bakom målningen,nu har jag en cacao burk i lite annorlunda stil,men riktigt snygg ändå..passar fint för mina penslar.


Så i slut ändan blev burken ju ändå återanvänd,baksidan lät jag vara som den var,som ett minne lixom..

23 januari 2014

Vinter vackert






 Solen skiner och det är över -15grader ute..jag bär min kjol..för det är då jag fryser minst..


Med mina nya benvärmare är det verkligen inga problem,mera kjolar åt folket!

22 januari 2014

Tack och hej Tiimari

Tiimari butiken som inte klarade sej i Sverige klarade inte sej i Finland nu mera heller,dom har under sen hösten kommit med jätte fina erbjudanden och människor har köpt lite varsamt förutom idag,blev uppringd av en vänina som frågade om jag ännu söker knappar(om någon har överlopps,hör av er)hon stod nämligen i tiimari och där fanns en hel del..hon pratade aldrig om pengar så jag blev ju lite frågande,tills det kom fram att det är näst sista dagen öppet här i vår stad och allt som finns kvar säljs ut på följande sätt:
Kom in ta en stor plast kass,fyll den så full du kan och årkar bära med en hand,betala 10€!



Jag var i bilen på sekunden och åkte iväg,som tur har vi bara 3min till centrum med bil så jag var där innom mer än kort,tog tag i en kass och börja ösa på det som behövs nu,sen och i framtiden,allt från dekorations pärlor till papp till pennor till knappar till figurstansar till...ja,jag kan fortsätta hur länge som helst.

Denna gång var det även hur roligt som helst för den yngre sonen att vara med när han faktiskt fick det han ville ha,det blev en boll och en låda med hama-pärlor.

Väl hemma hällde jag ut allt på sängen för att ta bild på det otroliga...


Här finns saker för flera hundra euro,detta är verkligen ett fynd!
Fastän det inte alltid är det nya jag vill köpa men här finns faktiskt inga andra möjligheter,vill man ha pärlor kritor och saxar,paketband och sånt så är det ju nog enklast att köpa såhär..och fynd..dethär handlade ju verkligen om fynd!!
Tack och hej Tiimari..ni gjorde mej mycket glad ända in till det sista!

21 januari 2014

Ekologiska våfflor

Fantastiskt när man får vad som intresserar,det ger en extra kick alltid framåt,till julen fick vi en korg med härliga ekologiska varor,där fanns choklad,lemonad och dessa kex(och massvis annat gott också),
tunn tunna våfflor fyllda med aprikos sylt,i Biona organic våffel serien finns det 6 olika smaker och man kan handla in dessa på närmaste eko handel eller via nätet.

Smaken är som baken..det kom vi fram till igen,jag tyckte dom var helt okej,något som går att äta igen,medans sambon tyckte det var mera av sämre sort.
Smaken är klart aprikosig,men lite små bitter i slutändan.Själva våfflan är lite seg och kanske inte så full i smak som man kanske väntat sej..


Skulle jag vilja prova någon av dom andra? Absolut,bara för att den ena inte är direkt i smak betyder ju inte att man skippar alla andra..
Har du provat någon annan av dessa,vad tyckte du?
Gå in och inspireras på Biona organics hemsida.

20 januari 2014

Vad gör ni när det är -17grader ute?

Vi tillverkar is på löpande band..


Vi(läs:jag) gör av med massor av is..kall dricka skall det vara..t.o.m vid minus grader.
Och vad är då bättre än att just göra det ute på balkongen(vi har inglasad ablkong så inga fjäderfän kommer in..)ekologiskt att använda sej av naturen..
Brukar ni göra något vid minus grader som ni inte skulle kunna om det var plusgrdaer? Berätta och inspirera mej..

19 januari 2014

Kaffeälskare se upp!

Jag lade ut på bloggens FB-sida att "det doftar kaffe i badrummet(?)",det är väl lite av det sista stället man kan vänta sej sådant,förutom på vissa platser där dom satt ut kaffebönor för att få bort odöra lukter,men här fanns ingen hel böna så långt man kunde se,men det doftar fortfarande kaffe.

Nu tänker ni på shower gel med kaffe doft,men det värmer inte än...

Kaffe doften,den underbara kaffe doften kommer från ett skrubb som gör benen så sjukt lena att det verkligen är som i nån av miljoner reklamerna på tv,där ett fjäder bara grasiöst vippar över ett lent ben..exakt,detta finns alltså på riktigt..

Att raka benent innan brukar ju hjälpa på travet och är att rekommendera om man vill få dendär "fjäder" känslan..

Vatten dropparna från duschen flyter iväg som på vindrutan av en nyvaxad bil..detta är härliga grejjer.


Ett kaffeskrubb:

Lika många delar av malet kaffe(jag malde själv,för att jag kan..) och råsocker
1msk ekologisk rypsolja
2msk kokosolja
1msk havssalt

blanda väl och låt er skrubbas,är man kaffeälskare eller kanske bara kaffedoftsälskare så..nammnamm...


Visst kan ni se mjukheten ;)

18 januari 2014

En eller två?

Nu är det kris i vänskaps kretsen,det börjar närma sej att finnas den sista,den man inte får nämna att den är,den som blir kallad the last single..

Förr var det så enkelt,the last single parade man ihop med den sista singeln från nån annans sida,men det lixom går inte,för sista singeln är verkligen sista singeln,den som hamnar själv ta någon dom inte vet något om och göra till det bästa..skrämmande tanke..

Men sen när man är två så är allt så underbart och alla är tillsammans,ingen är ensam och alla skrattar lite smått åt den nyas dåliga humor,då den inte ännu riktigt passar in i gänget..
Men med tiden kommer kärleken och då vill jag föklara det sådär med breda armar,det betyder i detta fall,kärleken i själva förhållandet,men även kärleken från alla andra,då den nya blir accepterad i gänget..gänget..låter som värsta gangsters på hemkvarteret,men på ett roligt vis..

När man sedan är "fast"
Parförhållande kan vara så trevligt..joojoo,vi vet vi vet..men sen när man vill ha det som man vill,jag vill ha gula väggar med gråa eller vita hyllor,han vill ha gråa väggar med svarta hyllor,där klämmer det snabbt till..och så hamnar man in på kompromissens väg som leder till att det blir gråa väggar,svart tv och en gul telefon..och allt annat är vitt.

Man vill klippa håret och färga det svart..nej helvete ändå...ordagrant,den egna åsikten blir snabbt frövandlad till dendär kompromissen igen,där håret klipps i topparna och man får inskaffa svarta spännen istället...
Sen blir det mat...jag älskar sushi gör inte du det?...jag gillar maletkött sås,det gillar du väl? och sen sitter den ena och äter sushi medans den andra äter sin köttsås..

Men det är då den man kan ringa en vän..singel eller inte..och äta tillsammans det man gillar..man kan gå ut och göra saker man gillar..och vara singel på så sätt,singel i meningen att vara ensam ute med någon du inte är i förhållande med...och ha det sådär lagom roligt som det inte skulle bli om du är med den som du är i parförhållande med.

Let´s face it...vi är individer med olika intressen och behov,man kan inte få allt att fungera tillsammans på alla plan och då behöver man dendär "singel" stunden,med dom som förstår vad som räknas i vissa fall.
Sen att kunna vara tillsammans och ha det roligt är också så viktigt,men ibland kan man inte göra allt tillsammans..

Singel..ibland en fasa,ibland en trevlig balans...

(tycker ni det blev lite snurrit...det är precis så det är meningen)

17 januari 2014

Den tiden kommer..

Åh fy,äckel och rys..när småbarn börjar tappa sina tänder,när dom står där framför dej och vickar på den lösa tanden och dreglar och försöker under samma stund säga "Titta jag har en lös tand,ser du?"..nej huj,det är bland det värsta som finns tycker jag.

Men den tiden kommer även nåttag hem till oss och min kära son har redan hört av sej om att det säkert blir en massa cash bara det händer.."jag tappar tanden och så lägger jag den under dynan och du mamma kommer och tar den och lägger istället en peng!",jaha.så idag när symaskinen skulle fram och sovrummet skulle erövras med alla tygbitar och trådar när det skulle lappas kläder så..

Såhär brukar det se ut..en liten panorama bild..


.. så sydde jag något för dom kommande tiderna på samma gång..så blir det iallafall inte så blodigt under dynan..



16 januari 2014

Choklad mousse med hallon

Man tänker mera jordgubbar med choklad kanske,men idag blev det med hallon,förra sommarens super goda,röda och saftiga hallon..


Till 4 portioner behövs följande:
3ägg
ca.200gram hallon
1msk honung
150gram mörk choklad
4msk grädde

Separera äggulan från vitan,vispa vitan till riktigt hårt skum.
Blanda äggulan med hallon och honung.
Hacka sönder chokladen och smält den över ett vattenbad(för att inte chokladen skall "skära" sej så stäng av värmen när hälften smältit).
Häll den smälta chokladen i hallon smeten och vänd sedan lite av äggvite skummet i till först och sedan rästen,då får du bästa resultat och kom ihåg att vända,inte vispa!
Lägg i grädden och vänd om ytterligare.
Häll upp moussen i skålar eller koppar,ställ i kylen i åtminstone 2h,servera med en klick grädde eller som så.

11 januari 2014

Solskens fynd

Godmorgon!
Först på plats...på loppiset idag,bara för att dom igår kväll lade ut bild på denna underbara gula emaljerade kastrull.



Och först på plats betyder att jag kollade om skicket var bra på den och tog den med hem för ynga 15€..det ända man kan säga något om är att det fattas små emlaj bitar vid handtaget på locket annars är den i det mest suveräna skick,med tanke på att den är 40-50år gammal..nu skall den bara putsas lite och sen får den förgylla köket med sin vackra färg...nöjd och absolut solksens glad!

8 januari 2014

Ibland känner jag mej så tacksam

Vissa dagar stannar man upp pågrund av ingenting eller pågrund av nångon händelse,en händelse nära dej eller något som hänt ute i världen.

Dom dagarna känner jag mycket tacksamhet,tacksamhet för vad jag har..vad jag kanske trodde jag aldrig skulle behöva,jag känner tacksamhet för kanske dom mest löjligaste sakerna,som att jag är mycket tacksam att vi i vårt hus ännu har kvar kallkällaren..dom flesta 60-tals höghusen har redan gjort av med sina..men vår är kvar och i den har jag en massa godsaker som jag bara kan gå ner och hämta när jag behöver något.

Jag blir så varm av små under,små under..som när en vän postar hjärte bilder hon hittat ute i naturen som bara uppenbarar sej framför henne eller som när man mitt i natten får ett meddelande om att någons förstfödde har kommit till världen.

Jag blir tacksam av tanken av att jag förösker mitt bästa att hjälpa världen till ett bättre ställe med mina små ekologiska val eller bara det att jag inte idag kastat bort någon mat i bio lådan,att jag inte rört bilen på flere dagar eller det att jag för några år sen valde att ta det positiva före det negativa,troligen det bästa valet i mitt liv..men ett val som bekymmer en massa andra..

Positivitet är något som är svårt att komma till,visst finns det irriterande dagar eller mer och mindre irriterande minuter,men dom hör till och blir i slutändan  ändå vända till det positiva..tacksamheten av allt positivt jag varit med om är stor,mycket stor..

Jag är väldans nöjd med mina vänner,ni era jäklar som får mej att storkna av skratt,gråta av lycka och vill dela med er allt det dåliga och allt det kärleksfulla...vi delar med oss en massa med varann.
Delar vi inte känslor delar vi det som är obehövligt hos varann,kanske jag behöver det du inte behöver och du behöver det jag inte behöver,bra för naturen och bra för plånboken om inte annat.

Jag är tacksam över bloggen,det är här jag kan ge ut en del av mej,det är som dagboken man försökte ha som liten,men nu funkar det lixom bättre,här skriver jag ner tankar,känslor,stunder av lycka och stunder av sorg,det är här jag delar med mej recept som jag sedan kan söka fram här, när jag inte hittar det någon annanstas.
Tacksam över er läsare,fastän det ibland är dom tråkigaste inläggen så kommer ni ändå tillbaka,och när jag ser en liten siffra i och med att någon kommenterat något..vilken glädje.

Jag är tacksam över min sambo/fästman,han är den mest krångliga typen vissa dagar och andra dagar den mest underbara,han gör mina större projekt till verklighet,han hjälper mej att fixa min värld till den jag vill leva i,han kommer med förslag och inspiration när han knappt anar det,han värmer mitt hjärta varje kväll med bara sin personlighet,bara med att hålla mej i handen innan han somnar..han har gett mej dom finaste av söner och det bästa av allt.


Tacksamheten för stor för att förklara..i små ord..

6 januari 2014

Julen är förbi

Tjugondag Knut kör julen ut..tänk nu är det också förbi allt går med sån fart att jag knappt hinner med..men en sak måste man hinna och det är att inte slänga bort hyacint lökarna,ja ni läste rätt..dom skall få torka under vårvintern och sedan planteras ut i sommar,så får vi njuta av dom igen..så ta vara på det fina...


2 januari 2014

En lugn start..

Haloj på er alla,nu är jullovet slut och jag börjar sakta men säkert komma tillbaka till bloggen,i början av året brukar det vara ganska lugnt här som många av er vet,men ju närmare ljusare tider vi går desto mer börjar det hända så försvinn inte bara för att inläggen kommer med dåliga mellanrum ;)

Här har vi ätit gott under både julhelger som nu i nyår,kilona har hittat tillbaka men hoppeligen förvinner dom lika snabbt.
Julen firades här hemma,fastän själva julkänslan var lite borta när det blev en svart jul(idag faller snön sakta däremot)..

Vi åt som vanligt hemgjord god mat..det ända som blev köpt var brödet(som annars skulle vart hemgjort,men köks kakel remonten drog ut på tiden),glöggsillen,ärterna och förstås lutfisken..annars är det hemgjort så långt ögat kan nå,mums!


Men mellanväggen med det nya kaklet är "to die for" mycket snyggt i mina ögon,mycket nöjd att kaklet även hittadest på den egna färghandeln.


Mellandagarna var vi även hemma,Pappa får cellgifter och vi tar ingen risk att åka ner till skärgården ifall vi råkar vara lite flunssiga..Vi har istället byggt Lego,varit ute och cyklat och spelat en massa spel..


Nyåret med fint sällskap,systerdotter med sambo kom över,det blev skratt och bra historier blandat med mat och Afrikas stjärna.



Och några raketer..



Vilka av dom finaste hamnar här..Go fortsättning till er alla,vi hörs igen..

1 januari 2014

gott nytt år

jag tittar in lite snabbt och önskar alla ett vansinnigt härligt 2014

Hugs!!