http://www.xmasclock.com/

30 juni 2014

När omvärlden försvinner..

De va´lördas afton och...vi var barnfria för vi skulle åka iväg för att fira att vi varit ett år förlovade..och vad gör man då?
-Jo man gör något ovanligt...
Som att slänga sej på bussen,det är närmare tio år sen jag åkt buss och mycket längre än det,sen min fästman gjort det,så det var verkligen roligt..


Vi åkte till grannstaden för att avnjuta middag,å guuud så gott det var,Rafael´s stake house fulla tio poäng och bra tips åt servitrisen!!


Förrätt blev oxfilé carpaccio och serranoskinka med nätmelon,varmrätt blev inrefilé för oss båda ena med black&white sås och den andra med grillad fårost och habaneromajonäs,till efterrätt créme brulée med jordgubbssorbet...vattnar det på tungan...garanterat!


Vädret var verkligen på vår sida,solen sken från klarblå himmel och vad gör man inte då..går ner till ån för att ta några svalkande och i detta fall i fantastiskt sällskap ännu till,winwin..



Borgå blev ändå svalt till sist fastän det var fint att sitta på terassen som guppar på vågorna som kommer av båtarna som kör förbi..så vi gick upp för att ta nästa buss hem,och lämnade Borgå som hade ett fint budskap.

Olet Kaunis,Du är vacker

Resan hem var roligare än resan dit,ja det heter ju borta bra men hemma bäst..vi skrattade och vinkande åt förbipasserande,vi njöt och höll i oss i alla guppar som kom med vägen och vi gav även tips åt busschauffören för att vi helt enkelt hade det så bra och roligt..


Himlen var fylld av färger,solnedgång,kvällen var ung och vi gick till stranden för att lyssna på ett lokalt band och fortsätte med att ta det lugnt..sen skulle vi gå hem,men ibland gör man sånt man annars inte skulle..så vi tog en ordentlig bar-runda och inna vi började traska hem så stannade vi upp för att se oss själva i torg-kameran...det gör man verkligen inte alla dagar..


Just innan solen kom upp slängde vi av oss skorna,där vi var mitt i skogen bland tallar och fågelsång,inte än mäniska så långt ögat kan se,bara vi två i våra strumpfötter bara någon kilometer hemifrån..


 En riktigt härlig kväll,så härlig att hela omvärlden ibland försvann,så fylld av kärlek,fylld av bara dej och mej..



25 juni 2014

Grönsaks lycka





Idag har jag skördat första rädisorna och lite mangold,grönsakslycka kallas det.

pssst...ni minns väl att jag lägger även ut bilder på instagram under namnet snede86,man får gärna följa med även där :)

Varför skall inte jag?

Att finna ett gammalt häfte eller att få en gammal kokbok där någon har skrivit upp något i måste väl vara ett av det intressantaste,eller hur?

Att få läsa hur man gjorde det då eller vad just den skrivaren var intresserad av att hålla på med..jag tänker ofta på hur roligt det måste vara för Emil i Lönneberga att läsa sin mammas dagbok nu när han är vuxen eller hans barnbarn får läsa den..jaa,javet han är ju bara en sagofigur,men någonstans där ute i världen finns det säkert just en sån dagbok..grymt så spännande det skulle vara.

Jag läser på andras bloggar om hur dom fått tag i gamla recepthäften och jag har av dom med,det var där tanken sedan kom...varför skall inte jag? Varför skall inte jag dela med mej av mina saker i ett häfte,ett häfte som sedan kommer att hittas när jag är gammal,ett häfte där jag skriver ner det som jag gillar och tycker om,sådant som är jag just nu och alltid kommer att finnas med..

Ett sådant häfte som har blivit solblekt och kanterna är lite nötta,men innuti fylld av sånt som du kanske inte visste om.
Jag hittade ett mycket passande häfte på Ikea och på framsidan blev orden "Det gröna Livet"..för ja,det är ju det som ligger mej nära hjärtat,att dag för dag göra små saker för att hålla jorden i skick och för att själv må bättre.


Att jag har en återvunnen bläckpenna i grönt är också lite roligt..höljet runtom själva bläckpinnen är av återvunnet papper.

Innuti kommer det att finnas recept som egengjord yoghurt,granskottssirap,hur man saftar och syltar och vilka råvaror man kan ha till mer än bara en sak som exempelvis cocos-oljan..


Jag har många gånger s.k. "satt bakom örat" något som sedan fallit bort i farten...men nu skall det ner på papper,tankar och husmorstips.


23 juni 2014

Nu var det där...

Midsommaren gick i ett mycket bra väder med tanke på vad vi gjorde,vi slängde in ved och radade upp den under midsommar eftermiddagen,runt 5h tog det hela och däremellan blev det kaffe paus från äkta Arabia teema muggar samt skorpor.


Efter att allt var inslängt ville äldre sonen fiska,höjd pungten på alla midsommrar..så var det även för mej när jag var liten...lite fiske lycka blev det t.o.m när han fick upp en liten liten mört som han glatt sprang med hårt hållandest mellan händerna för att visa åt Lisa,snabbt kom han tillbaka ner till havet och satte fisken i vattnet och såg hur den började sprattla till...men ack vilken sorg när fisken slank iväg från händerna och försvann ner i mörkret..så hade han inte alls tänkt att det skulle hända.

Efter en stund blev allt ändå bättre när vi förklarade att fisken hör ju egentligen hemma i vattnet,skulle vi lämnat den på en sten skulle måsen kommit och tagit den,glad skulle den såklart blivit av en matbit men allra gladast är nog fisken nu när den simmar hem till sina kompisar..just där...nere i vattnet..

Vid midsommar doftar rosorna,domdär ljusröda härligt doftande midsommar rosorna..


Och på midsommar äter vi endast fisk av alla sorter,det finns röktlax,gravad lax,senapssill,
skomakarlax,kaviar,laxrom...och en hel del annat till,gott skall det ju vara och somrigt.


Till efterrätt blev det enkelt,jordgubbar med grädde och lite vaniljsås...härligt gott!


Lisa var nöjd och säkert en gnutta trött,men midsommar är bara en gång i året och då blir snabbt klockan lite sent...

Midsommar dagen..morgonmål av räster från dagen innan och även några icke fisk relaterade smörgåsar för dom som redan tröttnat...


Söndag..solsken och två hjul mindre på cykeln...


Nu har vi verkligen en stor pojke i huset..


Så i helheten en riktigt trevvlig helg blev det...en lite annorlunda men trevlig...

20 juni 2014

Glad Midsommar

Glas Midsommar,Hyvää Juhannusta,Happy midsummer!!!

Kom ihåg att ha det trevligt oavsett väder...och håll er torra i någon form...Vi hörs...



HUGS!

17 juni 2014

..Under tiden i Finland..

Sol och vackert väder,visst är sommaren härlig,man kan grilla ute lite mer än vanligt och gå omkring i mindre kläder...* å nu hör ni ljudet av en nål som rivs över LP skivan* men vänta...

Idag den 17 juni...vi står ute med vinterkläder och gräver bärbuskar och fruktträd..å mittiallt...TADAAAA...




..så snöar det...inte blir man uttråkad på vädret iallafall...här varierar det från varje vecka...idag då +7grader och snöfall i flera omgångar...kanske vi nästa vecka har orkaner och 40grader med regn...vem vet...

16 juni 2014

KOFF och Hästar

Jag misstänker nog att benämningen Allt var bättre förr verkligen stämmer,eller kanske inte bättre men garanterat snyggare.
Idag kom vi på Koffens kärra med hästar på gården till en lokal butik,tänk att såhär har det sett ut då förr i tiden när man skjutsade ölen runt bygden...


Nog är det bara snyggt.Och vilka hästar,stora pollen med håriga ben,riktiga ståtliga arbetshästar sådana man inte heller kommer på idagen läge,synd tycker jag...hellre skulle jag komma på en häst med sin ägare i skogen än en skogstraktor...bara för att ge ett exempel..



11 juni 2014

Bevara Byskolan

Men härregud,är dom helt från vettet? domdär gubbarna och gummorna som sitter i vårs stads besluts grupp?
Nej förlåt jag menar,dom har ju så rätt..för att få mera folk in till staden så skall man ta livet av allt som finns på landsbygden,ta bort servicen,börja med posten,sedan banken och nu skolorna,jappjapp rätt gör dom,snart förbjuder dom lantbruket för att man skall hellre få i sej av monsantos skit..ni vet dedär som testar på männiksor,inte på djur...



Att man skall skära ner på allt som kostar är dagen melodi,men att man skall ta bort skolorna från byarna,det är helt och hållet dumt. Redan där visar man för barnen att ni som är vår framtid är inte viktiga..ni duger inte till något...ni kan ju t.o.m vara den friskaste av befolkningen ni som bor på landet och skall gå i skola där...frisk? funderar ni...vad menar jag?-jo,barnen är friskare ute på landet...där dom kan cykla till skolan och kanske möta 3stycken bilar på vägen,där alla säger hej till varann,där man inte får diarré om man lägger i sej lite grus på hemvägen eller står i koskiten i hagen...barnen är fria och mår fantastiskt.



Kommer dessa barn att måsta börja åka buss i flere timmar per dag för att komma till stan för att gå i skola börjar dom må dåligt,det blir stress på morgonen,tidigare uppstigand och ett jävla halloo att alla är på klädda och att alla verkligen är i samma bil/buss,dom kommer in till stan där luften är garanterat sämre,där ingen som kommer imot säger något till dej,där allt skall vara så rent att om du 2år senare råkar sätta i dej lite grus är du kanske inlagd för magpumpning för att du alls skall klara dej(överdrivet? kanske inte...)

Jag fick veta om att stadsfullmäktige skulle ha möte i en lokal nederom mitt hus idag..jag var ganska snabb i vändningrana och fixade till ett plakat,kyrkpressen kom till mycket god återanvändning må jag säga...
Lite över kl.17 började det strömma in mäniskor från alla håll,Tessjö skola och Pernå kyrkobyskola hade verkligen fått ihop ett bra gäng som ville demonstrera för by skolorna.



En liten flicka gick omkring med ett plakat med texten "jag vill också gå i Tessjö skola" och en del av barnen hade runt sina nackar på sej nummerlappar med texten 185€,vilket motsvarar vad som skulle sparas per elev om skolan skulle sättas ner...

Jag skulle också vilja bo på landet,så det är ju klart jag demonstrerade från min balkong som syns bra till lokalen där beslutsfattarna sitter på sitt möte...



En byskola är familjär,nära och kär...aldrig skulle jag byta ut min barndom som var i en byskola!!

8 juni 2014

Rabarbersaft

Jag plockade hem rabarber lite mindre än jag skulle årkat bära men jag kände att det skall nog räcka.
Jag hade tänkt koka till det så som jag brukar(ni kan läsa om det HÄR) men så hade jag en hel del annat också som skulle fixas så jag tog fram den bästa som finns,mehu-maija,min är inte av aluminium så att koka rabarbersaft är möjligt..

Man tar fram sin mehu-maija,häller vatten i behållaren längst ner,lägger på följande behållare(dit saften kommer att rinna) och sedan ställer man på den sista behållaren var alla hålen finns..där i lägger man rabarbern i bitar,lägger på plattan och så lägger man förståss en kastrull under slangen där saften kommer att rinna ut..



Jag fick ändå ganska bra med saft,7liter blev det,äldsta sonen fixade till lite snabba eticketter och nu är dom i källaren..


Det roliga är dock att prata saftkok...till mina sju liter saft har jag under ett kilo socker,medans en kompis har fem deciliter/liter saft...jag gillar det lite surt och med smak av huvudingrediensen,medans jag upplever det mera som socker dricka när man öser i massvis socker och att själva huvudsmaken försvinner..alla har vi olika smak,vilket gör det så roligt.

Men mera saft kommer det att bli,skall söka lite mer rabarber och koka rabarbersaft med vaniljsmak tror jag...någon som provat?

7 juni 2014

Tips till er odlare..

Där står man i trädgårds landet och märker att tomaten skulle börja behöva stöd,man har varken tråd eller käpp me sej och att bara lämna den där och hänga är fel.
Jag gick lite runt och tog en käpp som är en torr kvist från björnbärsbusken(man kan ju knäppa av från ett träd men jag hitta denne) och istället för band eller snöre,hah..gräs-strå,kan det bli mera EKO?

Strået tvinnade jag lite fört innan jag försiktigt knöt fast det runt plantan och sedan runt käppen,har hållit hur fint som helst.

2 juni 2014

Speciellt?!

Det blev kvällspromenad igår kväll bland blommor och blad bredvid en sandväg där det var helt tyst,inte en bil hördest,inte en människa...bara suset i träden och buzzet av flygfän..ja så tyst var det,en riktig avkopling för själen alltså...

Vi gick omkring och tittade på växter och blåste maskrosfrön när vi hittade en stor fläck med förgätmigej,vi gick närmare och plockade hem en liten buket..men där bland det fin fina ljusblåa hittade vi vitt,vita förgätmigej...är det vanligt? eller speciellt?


Har ni sett av dessa? felaktiga eller inte,fina är dom ju iallafall..eller hur..så dom får stå där på köksbordet i min kockums mugg och glädja oss i några dagar.