http://www.xmasclock.com/

27 augusti 2014

Jag är född på fel århundrade!

Jag har alltid sagt att jag är född på fel århundrade..jag borde ha levt under 1800 talet..kanske sådär i mitten av det och senare.
På den tiden där tjänstefolket gjorde sitt bästa och jobbade så som man borde göra ännu i denna dag,med kroppen.
Då man inte hade en aning om vad tillsatsämnen är eller vad GMO är...då man åt det goda och levde glatt..ingen stress,ingen brådska,ingen telefon som ringer i mitten av något viktigt...

Jag stor trivs på mitt jobb,där man får leva lite gammaldags,göra lite gammaldags saker och det känns helt naturligt.
Nu när det börjat bli äppeltid och det skall kokas äppelsylt i stora mängder har jag fått äran att vara en riktig gammaldags kökspiga,and may I say..Im loving it! jag är som i extas och njuter av varje rörelse.

Jag alltså sitter och "borrar" äpplen,med denna fantastiska mojäng,en amerikansk design som säkert blivit till när någon bond pojke hamnat göra köks jobbet..


Denna fantastiska grej gör inte bara en sak utan tre i gången,den skalar(lite dåligt för tillfället)mskivar och tar ur kärnhuset tillika..de ni...


Så behändig alltså,det är bara ett huj så är 10liters kastrullen full med äpplen,färdiga att koka sylt av.


Förr kunde man nog..inte kan jag annat säga.




24 augusti 2014

Snart är det dags..

LHH,alltså Lovisa historiska hus eller LWT Loviisa wanhat talot..bara sex nätter kvar till tio-års jubiléet,kommer bli helt sjukt roligt...och lixom lite extra roligt när jag detta år kommer att finnas med bland loppis människor för att försöka få bort lite av saker jag inte mera behöver samt kommer jag att sälja lite nygamla produkter.

Jag kommer också att finnas bland minglet och dessutom kommer jag med högsta troligheten att vara på jobb halva söndagen,så känner ni mej,ser ni mej...säg hej!


På instagram satte jag ut en tid sedan redan bilden på dessa söta wowwar,dörrstoppar hundarana(av återvunnet material) kan sitta eller stå vid en dörr eller kanske någon helt annanstans,dom kommer att vara till salu på lördagen i begränsat parti så först till kvar som gäller på Drottninggatan bredvid Kapell parken..
Jag har även några förkläden för barn i granna färger..så är ni i knutarna kom in och fynda annat på samma gång,på samma gård är vi flere försäljare..



20 augusti 2014

När Smutset sitter fast..Vanish...

Det fösta jag tänkte när jag fick inbjudan till Vanish kampanjen på Buzzador var,"Oj den om jag skulle komma med i skulle vara super roligt!".
Någon vecka senare kom bekräftelse på att jag kommit med,att få prova Vanish och raportera om produkten,att skita ordentligt ner en tygbit dom skickade med var poängen...att sedan tvätta den enligt beskrivningarna och se resultat..det är meningen..

Let´s put it to test!


På tygbiten kom följande fläckar :

Ketchup
Fett
Gräs
Mascara
Nagellack
Blåbär
Blod
Rödvin
Senap
Lemonad
Kaffe
Choklad

Jag tänkte såhär,ibland smutsar man ner sej med dom mest underliga av fläckar,barnen smutsar ännu mer och man kanske inte har möjlighet att tvätta då genast,så jag valde att låta fläckarna torka..inte en dag utan två dagar innan jag satte igång med tvätt experimentet.


Dag två hade alla fläckar torkat fast riktigt ordentligt,detta skulle bli ett tufft test.

Produkterna jag fick att testa var dessa:



Högst uppe finns ett Vanish power Gel, det lovas att det tar bort alla fläckar på första gången,gelet är till för att strykas direkt på fläcken.

Vanish oxi action crystal white(den vita burken) är pulvret som skall göra dina vita kläder vita igen..tar bort alla sorters fläckar och kan läggas i maskinen tillsammans med det vanliga bykpulvret eller strykas på fläcken innan tvätt.

Vanish oxi action(den pink färgade burken) passar för alla färgers kläder och till alla temperaturer,detta pulver lovar också fläckfritt och är dessutom rekommenderat av astma och allergi förbundet.

Vanish oxi action extra hygiene,detta verkar vara ett dunder pulver,förutom att det lovas allt lika som dom två föregående skall denna grön korkade burk döda alla bakterier..detta är något för er med bakterie skräck!!


Gelet kom först ut,jag smörjde in fläckarna av ketchup,gräs och mascara..och lät stå en stund innan tvätten..


Det vita pulvret blandade jag till en smet i måttet som medföljer,bara att lägga lite vatten med i pulvret och blanda om,sedan gick jag på fläckarna av fett och blod.


Den Pink färgade burken gjorde jag samma sak med,här fick pulvret komma på kaffet,rödvinet och blåbärsfläcken.


Några fläckar lämnade jag torra( nagellacket,senap,lemonaden och chokladen) för att se hur det går med dom..dom åkte in i maskinen och en skopa av den bakterie dödande vanishen åkte med i byktrumman..

En cocktail av pulver blir det minsann i maskinen men om något av fläckarna inte ger med sej så då är det väl underligt...

Två timmar senare...


En stor del av fläckarna är borta..liten liten gnutta av några finns kvar,ketchup,gräs,mascara,senap och nagellacket som inte rört sej nånstans...det hade jag dock nog väntat mej..

Kanske syns lite dåligt men en gul fläck blev kvar av senapen..kanske den försvinner först med andra gången..


Gräs fläcken syns i svag grönt,mascaran i ganska ordentlig svart... och nagellacket som nog är svåraste av svåra..


Ketchupen då...den väntade jag att skulle försvinna men en svag fläck blev ändå kvar.



Här nedan om får ni se en liten "före och efter" bild så ni minns hur det såg ut...inte så illa slutresultat i allafall..





Berättade jag att ALLA produkter är luktfria!! Vilken tur..nu kunde jag även dela ut några av provpåsarna till mina vänner som lider av doftallergi,alla vanish produkterna är miljömärkta och den gröna och pink färgade är även produkter som rekommenderas av astma och allergi förbundet.


18 augusti 2014

Det doftar skördetid..

Det känns så fint att kunna skörda det man själv odlat,att få skörda och sedan njuta av det nu meddetsamma,senare och kanske även hela året ut,ja ända tills nästa skördetid kommer.
I mitt land har jag för det mesta lite av varje,sånt som ätes när det är som bäst,sådant som sparas och sådant man odlar bara för att det är vackert..

Idag har jag skördat halva löklandet,målet var att odla så mycket lök att vi klarar hela året,lök kanske inte är så dyrt att köpa i butiken men eget ekologiskt odlat är nog värt varje euro man ändå sparar.


Någon morot har det också blivit,några har vi ätit redan,några har vi gett till kaninen och dom sista tar vi upp just innan landet skall svängas inför vintern.
Kvar finns ännu en hel del spenat och mangold,att kunna göra en mangold paj på vintern eller egna spenatplättar är det inget fel på heller och det växer ju som bara den.

Och dendär doften när man bökar runt i landet,doft av jord,lite små fuktig luft och ändå passligt varmt...den är oförglömlig..det är det som doftar skördetid..

16 augusti 2014

Molnen..

Fantastiskt och spektakulärt,molnen omkring oss,om dom då är ljusröda eller vita eller kanske svarta,dom är otroliga.

Jag har en underbar utsikt från min balkong där jag kan åskåda väder och vind och former i miljoner,alltid lika spännande och givande.
Men ibland är dom någors framför en när man är påväg till en annan destination..bara att dra åt sidan,stanna bilen och grabba kameran,snyggt är snyggt..

En kväll här i veckan såg det ut såhär,som ett täcke som någon slängt över åkrarna,ett stort svevande täcke..


 Och igår när jag var påväg till en vän såg jag dessa...det svarta molnet framför det vita var ganska intressant i mitt tycke..


Och nu idag,det var åsk väder omkring vår stad och regnmolnen svävade här över..jag kom körande hem när detta ljusfenomen kom imot..när regnmålnet spricker och solen kommer fram precis som när livet ibland kan se mörkt ut men mittiallt så spricker det och där...rakt framför en står det ljusa  som man inte reagerat på att fanns tidigare..


Molnen,en sån vanlig del av vår vardag att vi ibland glömmer bort att se hur vackert det är...

12 augusti 2014

Bästa tiden på sommaren..

Sommar sommar sommaaaaar...härlig tid,åtminstone nu när det börjar gå mot höst,det är då jag riktigt börjar njuta av sommaren,alltså sensommaren...då bären börjar bli klara och äpplena är bara någon vecka från mogna,när svampen stiger upp från alla hörn och fåglarna flyger mot söder.

Det är på sensommaren man får ta in av sommaren,koka sylt,safta eller frysa in,helt enligt egen förmåga,eller så ta vara på minnen och dofter just nu och just här..


Jag stor älskar att äta en smashed pavlova eller som här på bild,den nyttigare varianten,den utan maräng.
Man minns så smakerna och doften sedan när den iskalla vinden ylar i knutarna och snön yr omkring bakom fönstret,man bara blundar ett tag och vips är smaken i munnen,magiskt.

I min smashade pavlova har jag:

Olika bär efter smak och tycke(t.ex. blåbär,jordgubbar,krusbär,hallon,vinbär...) och en riktigt generös mängd.
Vispad grädde
Lemon curd lite klickar här och där,och Maränger.

Man börjar med att krossa grovt marängerna och lägger dom på ett fat,klickar på lemoncurden och grädden,öser på med massvis bär och bara njuter så snabbt som möjligt.

Det är inte bara snyggt men även sååå himla gott!


9 augusti 2014

Var försvann det goda betéendet?

Jag vet inte om det bara är jag och min familj som undrar eller är det något andra undrar över med..
I mången års tid har vi bjudit till fest eller om inte fest så en härlig liten middags kväll med vänner vi bryr oss om och gillar att spendera tid med.
Det är roligt att umgås och över en bit mat blir det alltid dubbelt så roligt och har man rikitgt tur kanske ett och annat recept bytes på samma gång,väldigt gammal dags men just så mysigt och härligt som vi gillar.

Att få fixa till fest är så sjuttons roligt,nästan så roligt att jag knappt kan hålla mej tills vi skall börja planera följande gång,för den brukar alltid komma..


Jag är säkert precis så gammaldags som ni kan tänka er,jag planerar en middags kväll i veckor i förtid,jag förbereder och dubbel kollar allt iallafall flere gånger så att allt finns,så att allt blir så som jag hade tänkt mej och hoppeligen en liten gnutta mer.
Jag börjar fixa fram saker och pynta direkt från morgonen och går fram och tillbaka den sista halv timmen innnan gästerna kommer för att dels kolla att allt är plaserat på finaste vis och på rätt ställe så att alla skall ha det mysigt och bra men även för att jag inte kan sätta mej ner...snart kommer ju dom viktigaste.

Men nu måste jag faktiskt beklaga mej,beklaga mej över att jag faktiskt funderar över att aldrig mera ordna till en middags fest eller något annat över huvudtaget,-Varför?..Jo för jag undrar så var det goda betéendet tagit vägen?
Med "det goda betéendet" menar jag att bli bjudna tillbaka..Hos oss har varit otaliga personer under årets lopp,vi har haft enormt massa roligt om och om igen...men enbart på våran adress,är det så det är nuföritden? Har jag missat något?

Jag minns från min härliga barndom alla fin fina minnen där mamma ställde till med fest och alltid efter festen hörde man "Ja nästa gång får det bli hos oss sedan",för det är ju med god känsla man bjuder tillbaka om man själv blivit bjuden,eller hur?

Det tar mej hårt att tänka på att jag inte mera skall fixa till fest eller middags kvällar,det har ju ändå varit något jag så otroligt tyckt om,något som har värmt mitt hjärta så enormt mycket och gett mej massvis med glädje.
Hamnar jag gå ledsen här framöver eller borde jag kanske lägga en annons i tidningen: "Vänner som gillar att bjuda tillbaka sökes!" det skulle vara något för personliga spalten det...