http://www.xmasclock.com/

21 december 2015

GOD JUL!

Jag vill önska ALLA mina läsare,

                                                           EN RIKTIGT GOD JUL!! 



Vi syns igen efter firandet....

19 december 2015

Nu är det Ljus(t) här i vårt hus.

Snön lyser med sin frånvaro,det bara regnar eller duggar jämt,dendär äkta gemytliga jul-känslan är någonstans på språng och man känner sej lite dabbig.

Då om någonsin är det bra att ta fram ljus,massor av ljus.Ljusen ger en sån mysig känsla,värme och hopp i mörkret,vi har flera olika ljus uppsättningar,vissa är absolut till för att brännas,andra bara för att ge en liten skön känsla av jul..


hyvelbänken(som nu flyttat från köket) finns fem stycken underbara värmeljus skålar,två av Iittalas kastehelmi och tre stycken underbart vackra nypatinerade glas skålar.


På köksradion finns ett husfynd,en gammal trä ljusstake som håller dom minsta av ljus,denna vet jag inte om jag skall våga bränna i,för den är så liten och söt att man vill inte att det skall hända några missöden.


På köksbordet,till frukosten,mellanmålet och middan samt kvällsmålet,vid juletid tänds sällan taklamppan,här är det stämmning i högsta grad och alla ser så extra mjuka och snälla ut i ansiktet.


På trappan,så länge den varar i detta regniga julväder,islyktan,äldsta sonen tykte den var jätte vacker då han kom hem idag,"det ser ut som det snöar.när man tittar från sidan mot ljuset"-sade han..


Den gamla vackra,en sådan ljusstake hade min gamlamofi gjort,någongång innan 1912 då han steg på Titanic,den har min mamma,men jag hittade en nästan exakt replica på loppis för ynga euron förra året och tog hem den..


Den årliga köks-kransen med ljusen,dessa ljus tänds icke,för jag skulle säkert glömma bort dom,men dom finns där och ger det lilla extra till kransen.


Advents-staken på takkan,i enkel skrud påminner oss om veckorna som blir bara mindre och vips tänds det sista ljuset och det är riktigt påriktigt jul.


Ljusstakarna från i somrast har nu blivit upphämtade till takkan dom med och har nu värmeljus i sej.


I hörnet av ena rummet finns det hängande glasbollar,i dessa finns det mera värmeljus och bilden visar inte nära på hurudan mys-faktor det är här..men jag hoppas ni kan tänka er.

18 december 2015

I misstag kan det bli fint.

Ibland minns man inte att man glömt ut ett ämbar,ibland är man medveten om det men när det ändå droppar vatten hela tiden så får det väl vara..

Igår då vi kom hem hade det varit några dagar minus och jag hade inte reagerat på isen i ämbaret under stuprännan.

Skulle försöka få ut isen men den satt som jag vet inte vad,men efter några försök så kom den ut och i en bit,vi hade fått till en islykta helt i misstag.



Nu är den på trappan och där får den vara tills den smält bort tror jag,vilket säkert inte tar många dagar,men ett ljus skall vi väl hinna bränna innan dess..


14 december 2015

Tiden går så fort så fort..

Hej igen,en tid sen sist,tiden ordagrant rinner iväg,en vecka känns ibland som två dagar och vips var man igen på måndag morgon.

Vi har gjort en hel del,förutom småa julförberedelser här hemma så har vi varit på julmarknader,julhemsbesök och allt där emellan.

Tänker inte skriva så mycket om händelserna men vill visa lite bilder och förklara kort.


Jul i Strömfors,en fin liten julmarknad med trevlig stämmning.


Julgröt på Tuhannen tuskan kahvila.


En enkel men mycket harmonisk dekoration hos Villa Ljuva,förutom äpplena var hela huset en riktig sockersöt sak med underbar stämmning.


Vackerbacka levererar ALLTID!



Hunden Tilda var nöjd,gäster som skrapar och pajjar..hos Villa Limppu 


Det var självständighets dag,med ostbricka och balen i tv.


Det blev ny färg i håret,Tack vare en puff i födelsedagspresant.



Det blev jordvärme hos oss,Äntligen ett stort steg för naturen skull.


Flaggstången lyser upp hela gatan.


Julmat för nästan 500 pers,trött i benen och glatt humör,Runda munken catering kan och vill.


Lucia blev krönt på rådhusets balkong..och sedan iväg körd i "föra häxorna för att brännas"-kärran,som inte är värd en bild..


Hemma doftar det jul,med julblommor och appelsiner med nejlikor.

2 december 2015

Kopp eller utan kopp?

Skeptisk var jag,skall det funkka?skall det hålla?skall det gå?

Jag har överträffat mej själv och provat "the mooncup" alltså menskoppen,kuukautiskuppi på det andra inhemska språket.

Tamponger är så vanliga likaså bindor,man blir introducerad till dom först,ingen pratar om andra möjligheter,det är Tampax eller Libresse som gäller eller vilket märke man nu känner för..and thats it.

Jag försöker göra små val i livet som i sin tur ger naturen en liten chans(jaa,jag vet en mycket liten men det börjar med små saker).

Jag läste några få rader om menskoppen online efter att jag av en slump råkade på den när jag bläddrade runt på Ruohonjuuri´s hemsida,blev lite små intresserad och ja..3veckor senare klickade jag hem en Lunette till mej.

Så nu redan kan jag tänka mej att ni sitter och frågar er,Hur i he*vete funkkar det?


Låt mej börja med början..För att få in den skall den vikas,böjas och så skall man försöka få den på rätt ställe med vaccum som slutresultat.Gick det bra? Tro mej,ALLT behöver lite övning,så även denna lilla grej..fick nog sucka ett par gånger och pröva om och om men sen,när du väl fattar galoppen så är det lätt som en plätt.

Håller den eller går jag mittiallt omkring röd mellan benen?
Av nästan 20års erfarenhet måste jag säga att jag har aldrig känt mej så trygg i hela mitt liv.Oftare gick jag på toaletten och kollade med tamponger eller bindor än vad jag gör med koppen,jag kan vara en hel dag på jobb utan att kolla det minsta,när den sitter på plats kommer inte en droppe förbi.

Den finns där,men du vet inget om det,man blir så van att det inte är sant och silikonet gör att den är flexibel,skulle jag slå kullerbyttor och göra spagat skulle jag inte ha en aning om att den hänger med.
Har man oturen och läcker riktigt ordentligt några dagar så är även koppen det bästa valet,inga problem har uppstått.



Blir det inte svårt i längden? En fråga jag funderade på,men jag kommer inte på något som skulle göra de svårt..
För att tömma koppen tvättar du först händerna,vilket är helt logiskt,tar tag i tappen som finns undertill och på så sätt hittar du bottnen på koppen,nyper fast i den och drar ut den,sitter du på toaletten är det bara att tömma innehållet dit,skölja av koppen med kallt vatten och lägga den tillbaka på plats.I duschen lika enkelt,simpelt!

Hittade ingen i Euro,men man fattar ju pointen.


Du kan ha koppen i dej i nästan ett halvt dygn,det kan man inte med någon annan binda eller tampong,tänk er:
Vaknar upp på morgonen,tömmer den från natten och sen iväg på jobb,från jobbet till butiken,från butiken och söka barnen,hem,koka mat,städa,hänga upp byket,ta tag i kvällstidningen..och sen tömma den följande gång,går det med något annat?

När periorden är slut kokar du den i vatten och förvarar den i en påse som medföljer,sen väntar den i skåpet på dej tills nästa månad.Enkelt!



Men huj vad äckligt med blod överallt,värsta mord scenen,det tror dom flesta,men för det första det är rent blod,det är du och det är sånt man bara tvättar av om det råkar komma lite på fingrarna,grymma daar alltså så hemskt...

Det som jag gillar mest,när man märker att "neeej nu börjar det igen",då behöver man inte rusa i skåpet för att kolla,har jag allt så jag klarar mej till morgonen?eller måste jag åka till butken nu? Allt är klart för flera år framöver.

Inget rosk,inga onödiga utgifter,ingen irritation,bara enkelt,rent och naturvänligt.



Varsågoda!..no strings attached!!

1 december 2015

Stjärnor i massor.

Minns ni ännu Stjärnorna som blev ganska populära efter att jag överräckt några till Debutsky?

Nu finns det en hel del av dom till salu på Runda Munken i Lovisa,först till kvarn som gäller för fler blir dom inte mera detta år..


psssst..dom finns i tre olika storlekar..