http://www.xmasclock.com/

31 oktober 2016

Halloween 2016

Hos oss är halloween massor med påhitt och familje tid,ännu har inte bus eller godis traditionen kommit igång men kanske den är en självklarhet då dessa busar blivit föräldrar.


Jag gjorde lite ljus med rinnande "blod",alltså tog ett rött sljus som jag tände och lät det rinna över det vita ljuset.(och ser ni riktigt ordentligt så under bordet skymmer en del av julinspirations tidningarna)


Pumpan,den viktiga,den skulle se arg ut men den ser mera ut som "jess du kom hem till mej"


Lite "kräk" kex blev det också,två havrekex med mjukost imellan och saltpinnar som stod ut från kanterna.


Cashewnötter,klara larver,behöver inte så mycket.


Det fanns också makaronilåd gjord på halloweenpasta som jag hittat i butiken,samt lite hostmedicinssprutor fyllda med rödsaft och det fick man spruta i sitt drakula piss(banan limonad)

I källaren hade jag gjort en liten hinderbana för boysen,med olika prassel och saker som hängde,när det är mörkt hamnar man använda mera sinnen,vilket ger mera rum för fantasin.tog aldrig någon bild på det..

Också flera stycken lysande ögon fanns det,bara hushålsspappersrullor som jag klippte ögon i,lade in en lyspinne(ni vet dom man fick som barn i drincken på sverigebåten) och täckte till ändrna,där var dom,lite skrämmande nog..


28 oktober 2016

Chips på skalet..FREDAGSTIPS!!

Underbara värld av internet,massor med idéer kan hittas och massa är såna snabba saker man t.o.m provar sej på,kanske genast,kanske först efter en vecka när eller just som till fredagen och fredagsfilmkvällen.

Potatis är knölen dom flesta har hemma,andra äter dem dagligen,vi äter dem nu och då för den är inget så speciellt i vårt kök..och sådär tråkigt vardagligt,inte min grej.

Men nästa gång du nappar fram knölen från skafferiet,tvätta den innan du skalar den och ta vara på skalen,om det kommer några halv ruttna delar så dom skall du såklart slänga men annars,in i skålen med dem.


När jag nu kom igång slängde jag med lite morötter också,sen på med matlagningsolja så allt täcks och örtsaltet jag gjorde härom dagen slängde jag på sådär lagom.


Tvinna om några varv skalen i bunken och fördela sedan ut som på en ugnsplåt som är beklädd med papper.
Svirra in plåten i ugnen på 200 grader och vänta på rätt färg ca.10-15min beroende på ugn,



Sen är det bara att plocka ut,låta svalna en stund innan man förflyttar dom till en burk med tätslutande lock,man kan även däremellan låta dom ligga på en handduk eller hushållspapper för att bli av med dendär extra oljan,men.. VOILÀ ,skal chips.


Detta är ett matsvinns recept du inte kommer över hos marthorna..här går ju typ ingenting i komposten heller.

OBS! nästa gång lägger jag inte morötter och potatis skalet i ugnen på samma gång,för tamtadadaaa,morotsskalen brann ju typ alla upp,dom är lite tunnare än potatis skivorna,

26 oktober 2016

Julpysslet har börjat.

Bara 59 dagar kvar till den mest magiska kväll under hela året,förväntan,kärlek,stämmning och värme och all den goda mat man åstadkommit,snart snart är den här.

Började julpysslet,detta år blir det mera glitter och glam och silver färger.
Jag hämtade hem i höstas redan ekollon och hattar då jag var ut på en promenad(ni hinner även ännu om ni snabbar er),jag lät dom sakta torka i mitt pysselrum och sedan satte jag igång när jag kände att tiden var inne.


Man behöver:

 Ekollon
Hattar av ekollon
glitterlim
och limpistol eller annat lim som torkar transpantarent.

Kolla att ekollonet passar ihop med hatten och spara just dom så du inte sen behöver söka att vilken var vilken.
Sen är det bara att  börja med att limma glitterlimmet på hattarna,vill man kan man fortsätta ut i stjälken men det är smak sak.


Det ser ganska tjockt ut men när det sedan har torkat så är det slätt och fint.


Låt glitterlimmet torka över natten eller lite till om det ännu är fuktigt.Sen är det limpistolen som gäller eller något annat lim(tag vad ni har,men kom ihåg att det skall gärna vara ett rinnande lim),sen limmar man fast ekollonen ill hatten och så va de klart!


25 oktober 2016

Ett veckoslut värt att minnas.

 Får ni också bilder till er telefon när någon är ut och äter gott? När någon äter något som du själv skulle dö för att få äta?bilder av en speciell kväll som du inte är med på?Ja då,då är ni i samma skor som jag.

Min fästman är verkligen en hejdare på att skicka bilder från sina middagar,vilket såklart är även enormt inspirerande och jag provar mej gärna till att göra något liknande,men i samma veva kan det bli sådär lite små bittert,då det är något man själv gärna skulle byta ut sin egen maträtt till som kanske bestod av knackkorvs sås och spagetti.

Det var en kväll i början av månaden som det kom bild på godaste skaldjurstallriken,alltså skaldjur..bara tanken får mej att dregla..och sedan dess har jag väl lite nu och då lagt in ett ord eller två om hur trevligt det skulle vara med en sådan hemma,kanske i mindre format men ändå..


Och så kom kvällen i lördags,ÄNTLIGEN hade mina ord blivit hörda,det blev hummer,räkor och jätteräkor med aioli,lime,sikrom,picklad rödlök och batong,allt skjöldest ner med champagne,tiden stod stilla och man blev så otroligt mätt och nöjd att...oh...

Men man bör tänka lite längre än stunden,skalen skall sparas,det skall kokas räksoppa följande dag,en värmande räksoppa i en svalhöstkväll,det tackar man inte nej till i första taget va?


Tänk vilka möjligheter det finns i resterna,bara att fräsa runt med räkskalen i kastrullen,lite lök,lite morot och en fiskbuljong och vatten så det just täcker skalen,låte koka en stund,sila av skalen och häll i lite grädde,vill man ha soppan tjockare tar man med lite mjöl i grädden innan och vispar ner det.


Lite dill i och räkstjärtar så är det klart,och blev det batong över från kvällen innan är det bara att grilla dom lätt och stryka på vitlök samt olivolja.


19 oktober 2016

Mat till tippona

För cirka en vecka sedan posta jag en bild på mitt privata instagram konto,där jag visade skissen till fågelmatingsbordet jag ville ha,ni vet jag designar och fästmannen fixar till det som jag inte kan.


Bilden såg ut som ovan. I garaget blev det full hålligång och man tager vad man haver principen gäller.
Här slipas en del av materialet.


Och som dom flesta designerna så ändras dom i tillverkningen,från modellen i runt till fyrkantigt enligt våra fönster på huset.


Men allting lyckas inte,efter en tid märkte vi hur vi hade fel virke,det sprack jätte lätt och därmed fick man fundera om.


Men som tur var hittade vi en skiva vattenfaner i gömmorna och den fick bli materialet till matningsbordet.
Stängerna är i metall,även det överblivet från ett annat projekt,flaskan är en stor glasflaska som jag tog bort eticketten ifrån.


 Flaskan tar man bort uppifrån då man skall fylla den och sedan svänger man konstruktionen igen för att lägga tillbaka den,då blir det mycket lite spill.


Ungefär två dygn räcker maten,iallafall nu då det inte är minusgrader jämt,omtyckt har den även varit,massor med fåglar har vi fårr skåda.

11 oktober 2016

När kylen är så full.

Av alla godsaker denna sommar hade att ge,titta bara på mängden med saft,sylt och inläggningar,måste dock notera om att här finns ännu inte den gröna tomatmarmeladen på plats,så det blev lite till ännu.



Jag hade tänkt använda detta kylskåp(som är ett fullstort kylskåp) till enbart alla sylter och safter som jag gör under sommarhalvåret,men eftersom jag inte änn har hittat ett kylskåp som jag vill ha uppe i köket så hamnar vi att försöka samsas om plats,så just nu har vi si sådär halva kylen full i vardags mat och andra halvan full av sommargott.

Kanske jag en dag hittar ett kylskåp som passar mej i smak..tänk att det kan vara svårt.

10 oktober 2016

Nästan årets sista.

Kollade in REKO gruppen en kväll och tänkte nästan beställa lite libbstickesalt,när jag tog mej en funderare att varför i hela världen skall jag köpa det när jag själv har ingredienser att göra vilket kryddsalt som helst?!

Så idag plockade jag in av årets troligen sista örter i samma veva som jag tömde växthuset på sista tomaterna och odlingslådorna rensadest från allt kvarblivet.


Jag hade persilja,basilika,lök och libbsticka,detta samt finsalt blev början till mitt egna kryddsalt,kanske kan man lämna herbamare burken i butiken härefter.

Allt mortlas fin fint till en geggamöja,stjälkar och allt som inte verkar träight tas tillvara,sen blandas allt med massor finsalt.


Därefter fördelar man ut allt på en ugnsplåt och låter det torka på 50 grader tills allt är torrt...får se hur länge det tar.


Även en knippe libbsticka hämtade jag in för att lufttorka,denna använder jag i soppor och grytor under vinterhalvåret.


Och på tork finns även dom sista ringblommorna,myntan och någon blåklint,välkommen vinter bara..


9 oktober 2016

Fest!

Har man så det räcker till alla?finns det gafflar,knivar,skedar?finns det rum? dessa vanliga frågor då man skall ställa till fest och ja,skall jag ordna eller inte?

Planen från början var att ta en resa och skippa firandet överhuvudtaget på hemmaplan,men så har jag min vän Muriel som meddelar att hon är ju påväg på fest så bäst att den finns :D


Och visst är det roligt,att förbereda och ställa till.hyvelbänken fick agera drinkstation och på väggen kom lite information från året då jag föddest,året var 1986.


Tanken på naturen är den bästa,man fick ett glas och det höll man hela kvällen,ville man ha ett sugrör fanns det i rosfritt stål och är därmed tvättbara och kan återanvändas om och om igen.


I taket var det det vakraste som finns på hösten,nämligen lönnlöv i alla färger so finns,vi plockade hem en stor bunt för några veckor sedan med sonen och lade dom in i en tidnin för att torka och plattas till,sedan nappade jag ett garn och limmade fast löven i garnet med hjälp av en varmlimspistol.


I andra rummet blev det ballonger,vad är en födelsedagsfest utan balonger?! mycket uppskattade var dessa ballonger av den yngre generationen. Jag sydde bara igenom garntråden för att få dom att hänga i taket.

Me,myself and I..detta är vad trettio år ser ut som..inte helt illa om jag så själv säger,hehhe!


Frågar man mej så är det inte fest om det inte finns mat,jag bjöd på lite smått och gott,rökt lax med sås,rökt älgkött med tillbehör,sallader och bröd samt köttbullar.
Till kaffet blev det äkta gammalvärldens jordgubbskaka och rediga bullar samt havrekex.


Blommor kom det,hemkörda av gudföräldrarna som inte bor i samma land(blev väldans rörd av den),fästmannen kom hem på riktiga dagen för att själv överräcka buketten(vilken överraskning) samt en bukett av mina chefer som överräcktest av vår första bullapojke som vi hade på jobbet även att han uppenbarade sej på festen var en total överraskning,helt underbart!


Jag hade inte velat mej en massa grejer utan önskade att om man ville vara med och hjälpa mej i sparandet för en kompost så det om något vore något..och komposten kommer nog att komma,SÅ GLAD,tack så mycket till alla som ville hjälpa mej.

Att önska sej något man riktigt vill ha är en bra sak tycker jag,oftast i denna ålder har man allt annat och det man oftast har behov av kan kosta en hel del och vad är bättre än att göra det på detta vis?varje gång jag för ut komposten så kommer jag ju att tänka på alla som ville vara i med och skaffa den till mej!

Men även finns vänner som ger en annat man är svag för,fick en hel del tulpan lökar,oj så glad man blir av sådant,verkligen något som jag riktigt väntar på att få se i vår,vilka färger det kommer och kommer alla upp eller har någon mumsat i sej lökarna..idag är dom redan i jorden,så ni förstår hur spänd och ivrig man blir...fantastiskt!!!


Och visst kom det några andra små saker med,fina köksredskap i trä,ekologiska varor och gamla underbara finska burkar.allt sådant som kommer att vara i användning.tack snälla,tack alla,tack tack tack!