http://www.xmasclock.com/

30 januari 2017

Jobb Jobb Jobb..

..eller som någon sjunger work work work work work...
Lördag skit tidig morgon drog vi iväg mot västrahamnen för att ta Eckerös ms Finlandia över till Tallinn.
Det skulle bli års-möte med firman,Café runda,samt häng på valfria ställen.
Jag kan inte sluta förvånas av arkitekturen i Tallinn,som så många andra ställen också,jag går med huvudet mera uppåt än vad jag ser mej för var jag går.


Tallinn bjuder på färg,former och känsla,ruckel och lyx omblandat,en fem minuters promenad skulle kunna ta en halv timme för mej,jag vill bara stanna och titta,ta in av detaljerna och framförallt känna energin.


Men eftersom detta var en jobb resa så var det på agendan att kolla in några cafén,fritt fram vilka och det blev lite så att den som kommer emot kollar vi på,bara en var utvald.


Det är intressant att titta hur andra ställen lägger upp sina bakverk,hur dom använder former,färger och konsistenser.

Estlands äldsta café var ett måste att uppleva,Maiasmokk,stämmningen var helt underbar från den stunde som handen tog i dörrhandtaget,hur många har inte under alla dessa år tagit i där och kommit in från kylan och fuktigheten till värmen och doften.


Det doftar tid,inredning och allt är gammalt,små slitet,men ändå underbart vackert,kunde inte motstå en bild av taket.


Jag avnjöt en kaffe som mals på stället och bryggs för den kunden,färskt och äkta barista style.


Eftersom vi var ett gäng så tog alla något och vi delade på allt för att smaka och se vad det finns,priserna var mycket välpassande för plånboken,en liten kaffe och kålpiråg blev 3,80€


att visa fram sina saker är något som inte alls är så enkelt,men här var det gjort på ett enkelt och snyggt sätt,ett pariser hjul var i fönstret,denna gång prydd med olika kaffekoppar med fat,kunde lika väl vara teemuggar,bara fantasin att sätta lös.


 Och påväg bort från gamla stan,in till det nya,man kan inte gå förbi blommorna,alltså denna gata med bara blommor,jag blir så glad.


Och kolla in vilka färger på tulpanerna,helt underbart...får nog vänta med spänning hur det gått med mina lökar som jag satte i jorden i höstas,hoppas,hoppas alla har klarat sej.


Efter 5h av promenad och lite café upplevelser senare hade vi träff i hotellbaren på viruhotell,därifrån åkte vi ner till färjan för att avnjuta middag och var hemma igen lite över elva på kvällen.en trött och ganska nöjd en kom hem och somnade sött på soffan,precis som det skall vara efter en jobb dag utomlands.

29 januari 2017

The many faces of me

..many faces..kanske borde det vara many hair styles,hursom,att ha håret kortare blev ju en luten succé i min värld,jag veivar med håret åt alla hår och kanter och provar en det ena,en det andra.

 
Teater människan i mej får en kicka varje gång,så synd att jag inte längre har möjligheten att vara med i nån föreställning,det är något jag nog ibland kan sakna ändå massor.

 

En av domdär riktigt roliga grejjerna är ju då man går igenom sin maskeard låda och hittar lös-ögonfranssar i olika längder och storlekar,då blir allt ännu lite mera fun fun fun.

25 januari 2017

Trött,tröttare,tröttast

Känns som om nyåret tog min energi med sej,alltid nu och då kommer den tillbaka men så POFF,bortta igen.

Det intressanta är att på dagen är jag halv vaken,mestadels i mina egna tankar,känner mej halv svag och trött,men när gud ger natten så att säga,då är man varken trött eller svag eller tråkig,man tvinnar och vrider sej i sängen,kan tv-tablån utantill och ja..det är inte äns fullmåne.

Någon annan som har samma just nu? kan det ta slut snart? Blir vidrigt irriterad av småsaker,sånt som jag vanligen inte ens hade lagt märke till men nu..som om allt bara flyger på,eller så är det raka motsatsen,i do not care..

Vill ha tillbaka det s.k. vanliga rytmen,systemet..bort med det trötta. Och jo,jag äter mina vitaminer och allt detdär man borde..så brist på något är det väl inte.

Kanske jag fortsätter leva i dimman av tröttheten tills solen börjar skina mera och värma kinden dagligen,för ditåt kommer vi ju,snart är det vår.

22 januari 2017

Blini kväll

Tur att bloggen finns,ibland brukar jag skrolla tillbaka i tiden här och se vad vi sysslade med för ett,två kanske tre år sen.

Blini kvällen hade vi för ett år sen,av leftovers från en lördagkväll,iår blev det inte på leftovers utan riktigt på direkt köpta godheter.


Tycker bilderna blev väldans mörka,men man kan ju gissa sej fram till godheten,med sik/laxrom eller caviar,kallröktlax,räkor,smetana och marinerad rödlök.Fest så långt ögat kan se.


Gillar man inte de traditionella blinierna med bovete så går det riktigt bra att steka enligt vanlig plättsmet,bara att byta ut någon deciliter av mjölet till havregryn istället och lägga i lite bakpulver,då kanske även dom mindre i familjen vill äta.

17 januari 2017

Mellanmål.

Säkert det mest onyttiga och nyttiga mellanmål på samma gång,men ibland måste man få ha lite vardagslyx.



Äppel skurna i skivor som doppas i en blandning av socker och kanel,som en äppelkaka fast utan botten,en hit hos oss i allafall.

15 januari 2017

Klippt för Cancer peruk

Hej på dej,dethär är jag,en 30åring som vill leva ett liv med delvis självförsörjning då det gäller mat,detta lyckas som bäst på sommar halv året,men vad gör det.

Jag har långt hår,sådär just till halva ryggen,massor med olika nyanser av olika växtfärgningar från åren tillbaka,det som är högst uppe är den egna färgen,en ask mörk blond färg.

 Det var förra tisdagen som jag hade en såkallad snabbåsikt och bokade tid på kvällen till frissan för klippning,då hinner man inte fundera så mycket.


Sedan förra sommaren har jag planerat att låta håret växa så långt att sedan kan klippas för att doneras till peruk tillverkning för cancer patienter. Tycker det är lite synd att många med långt hår går och klipper sej korthårig med resultatet att håret enbart hamnar i rosken.


Längden skall vara 21.32cm för att duga till peruk tillverkning,mitt var perfekt med 25cm att klippa av.
Tvätt och kruttorrt hår är vad som gäller,visst kan man göra detta hemma,men att bli lite bortskämd på en frisör salong är inte helt fel det heller och salongen skickar iväg håret för dej.

Olika peruk makare har olika råd som bör följas,en del vill att håret skall flätas i fem flätor för att sedan klippas,andra är okej med allt i ett och naps naps,av där.



Kvar blir en liten tuss,men inte slutar vi här...saxen fick komma på ännu några gånger.


 Och som dom flesta frisörskor så vill dom ju göra en liten extra insats med frisyren så snabbt med stadig hand hade jag lockat hår,något jag själv får börja lkämpa med att få fixat,men frisörskan sade att öving ger färdighet..




Mitt hår blev donerat till Pantene,för de gör peruker för såväl kvinnor som barn.

Kolla gärna med din frissa om dom skulle vara intresserade av en sådan klippning om du funderar på att bli av med över 21-25cm(beroende på var man skickar).

Stort tack till salong charme och Malin,fantastiskt jobb!


10 januari 2017

Vitaminer

Värst så mycket barndomsminnen det även kan komma med lite vitaminer,min mamma brukade skuffa i mej sana-sol under vinterhalvåret,smaken var som baken,men ju mer jag drog det i mej desto mer kunde jag i slutet gärna ta,fastän 10ml är dagsdosen.


Nu har det ju med tiden kommit en hel del nya vitaminer också,en av dem är vitanallet(vitabjörnar direkt översatt) dom ser ut som godis gelébjörnarna,om det är en bra sak vet jag inte(?).
Hursomhelst är båda populära hos oss,ena dagen den ena och andra dagen den andra,dom har lite olika vitaminer i sej också så bra att byta.


Sana-sol har gett sparken för vinter mörknet i barns kroppar(och kanske vuxnas) sedan 1933,tänka sej,något som inte gått ur mode.

8 januari 2017

Ett öppet ställe.

Det har funnits flera små rum i vårt hus i tidernas morgon,sen har det blivit förstorat och olika "pådentiden" bra kompromisser har blivit till,som när en vägg skulle öppnas men man valt att lämna halva väggen kvar,så kanske det var en fin grej,men passar inte riktigt in i vårt liv.

Att börja riva resten av väggen kom inte på tal på det skulle behövas lite nytt golv i samma veva och golvet vi har är i fint skick,så vad gör man?

Man fyndar ett fönster på en plats som kan kallas halv skog vid detta lag och roudar hem alltfick lov av markägaren),karmar och allt,man låter det hela torka i någon vecka för den har stått ut i åratal,men ändå inte så länge att träet skulle börjat murkna.

Sen är det skrapand,spakland och måland som återstår,några krokar ock kätting,sen var det där.


Upphängd på plats,skärmar av matsalen från vardagsrum men på ett öppet sätt,ljuset kommer igenom från alla håll men ändå en vägg som inte är en vägg,suveränt!

4 januari 2017

Om 2016

Denna frågepanel har jag svarat på några år nu och tycker den är ganska rolig,om inte direkt nu,men egetr några år då man kanske glömt en del redan.
Om ni vill kopiera är det fritt fram.

Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut? Serverade mat på ett evenemang i staden som hade lite på tusen deltagare.
Genomdrev du någon stor förändring? Har inte haft behov.
Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Muriel kom med en son detta år.
Vilket datum från år 2016 kommer du alltid att minnas?  Jag är skit dålig på datumar,men att det var sommar och Lisa var här på kaffe.
Dog någon som stod dig nära? Som tur inte.
Vilka länder besökte du? inget,trivdest mer än bra på Finsk mark.
Bästa köpet? Mizu termosen
Gjorde någonting dig riktigt glad? Massor med saker och tillfällen,suveränt år.
Saknar du något under år 2016 som du vill ha år 2017? Tid,ensam tid.
Vad önskar du att du gjort mer?  varit ute i skogen mera och träffast mera mina vänner.
Vad önskar du att du gjort mindre? Avreagerat mej på bättre personer.
Favoritprogram på TV? Masterchef australia
Bästa boken du läste i år? Kammebornias utflykter och inflykter
Största musikaliska upptäckten? Jazz och blues
Vad var din största framgång på jobbet 2016? framgång är väl det att man jobbar,för man skulle ju ha såå mycket annat att göra.
Största framgång på det privata planet?  Privata planet är inget annat än framgång,år från år,vecka efter vecka.
Största misstaget? Att tro att jag kan mer än jag lyckas med.
Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? absolut gladare.
Vad spenderade du mest pengar på?  muld
Något du önskade dig och fick? önskar mej massor med saker,känslor och upplevelser,och man får ju det man vill ha,om man verkligen vill ha det.
Något du önskade dig och inte fick? då har jag inte velat ha det tillräkligt..
Vad gjorde du på din födelsedag 2016? Firade på hemma plan i lugn gammal stil,med mat och sött.
Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? En grej som troligen kommer med tiden.
Vad fick dig att må bra? Allt,det finns bra i allt.
Vem saknade du? ..Lisa,lisa på hemmaplan(hon har varit över ett år på äldreboende)
De bästa nya människorna du träffade? Alla fina kunder genom jobbet.
Mest stolt över? Att jag är den jag är.
Högsta önskan just nu? Att finna material till följande projekt.
Vad tänker du göra annorlunda detta år?  Tänker odla mera och få ut mera plast från hemmet.

3 januari 2017

Vem vill ha nytt?

När man kan ha nygammalt?
Ni vet hur jag har projekt efter projekt pågång,vissa tar mer tid än andra och vissa går från planering till fullfart frammåt på några dygn.

Senaste projektet fick en början för någon vecka sedan,material skulle sökas och det tog inte länge innan jag kom ihåg att uppe på en vind hos en kompis hade jag sett en super rostig sak som nu skulle behövas av mej.


Jag köpte bort den,tog tag i stålborsten och började ta bort rostet som fans från många år tillbaka,putsade och hade mej och på samma gång sökte en till för jag behövde två..

Två Singer symaskins fötter och hittade dem också för en rimlig peng hade jag hem två styckemn,en i skit skick,men som skulle bli super fin senare och den andra som bara behövde lite putsas.


Teamwork och kompromisser på vägen är vår starkasida med fästmannen,jag som alltid lyckas klåpa något på vägen så fixar han efter några tankeställare.


Singer mräket ville jag att skulle stå ut i guld,så det blev det,bara att måla och tejpa sedan på för vi måste ju måla rästen av symaskinsfoten också.


Efter några lager grundfärg och slutligfärg har vi två,nästan identiska maskinfötter.


Så får jag visa i vintermörkret vår matsal som tidigare agera datarum:


Men som nu är en riktig matsal!


Bordsskivan kanske ni minns från flera år tillbaka(om inte läs HÄR),nu är den nyanvänd igen.


Detta blev passligt färdigt natten till nyår,så vi kunde med vännerna ta och fira och viga in ett nytt mysställe.
Vi har inte låst tramporna under bordet,vilket gör det hela till en mera intressant upplevelse för dom som sätter sej i ändan av bordet.


Fest och fyrverkeri och Hot Dog party,världens godatse sallad och paj samt ostar,Gott och enkelt,alla kom med något.


Vi började kvällen på saltbodan och såg kl.18 fyrverkeriet och slutade kvällen med Finland 100års fyrverkeriet från samma plats,men då såg vi det från lite längre distans och fick in allt och lite till.


Ett annat projekt blev också klart under mellandagarna,men det tar vi i ett annat inlägg.

God fortsättning på det nya året!