http://www.xmasclock.com/

3 mars 2016

Fågelmat.

Nu när vi bor i egnahemshus är det vissa saker som man märker att man saknar från tidigare då man bodde på samma sätt,nämligen att mata fåglarna.

Det är väldans intressant för alla,att sitta och se när en efter en kommer inflygande och den andre flyger ut,om och om igen,vilken fågel är det,vad heter den och hur ser den ut egentligen?

Som tur köpte jag för en ynka euro "fåglarna i färg" av Sigfrid Durango på en loppis i höstas.

Men att göra egen fågelmat är också riktigt roligt och på så sätt vet man vad man ger till sina fåglar,ifall man inte får tag i ekologisk mat,de vanliga talgbollarna t.ex. innehåller för det mesta palmolja vilket förstör regnskogarna,så kolla gärna eticketten innan ni köper hem,eller så köp eko!

Vi gjorde under vinterlovet(även kallad sportlov för det mesta,men känns så tvingande) några frögodisar till våra fåglar.

Valfria frön och nötter,äpple och kokosfett är allt vi hade i.
Börja med att smälta lite kokosfett,ca. 50gram till 2,5dl frön,sedan blandas allt ihop och när det lite stelnat kan man lägga frömassan i en kopp,kruka eller varför inte i en gammal glas skål,jag hade även i en liten pinne som dom kan sitta på medans dom äter.


Tydligen är det inte bara fåglarna som gillar vår fågelmat,en dålig bild,men där är den,ekorren och tjuvar åt sej..så länge den inte söndrar är den dock välkommen.


Och så vill jag dela med denna underbara blåmes bild som även fick pryda instagram,stackaren drog in i fönstret när vi var i skärgården och blev lite till sej,så jag tog tillfället i akt och gick ut för att ta några när bilder.


Den klarade sej och flög iväg efter att den återhämtat sej,lyckligt slut.

2 kommentarer:

 1. Det är jättekul att mata fåglar men tyvärr har jag inte kunnat göra det på många år eftersom jag bott i våningshus.
  Toppenfin närbild på fågeln!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns från vår våningshus periord hur tanterna och gubbarna i första våningen hade ut fågelmatningsställe i träden ytterom deras lägenheter,riktigt gulligt det med..men bor man högre upp lönar det ju inte sej.Tack,fågeln var så fin.

   Radera