http://www.xmasclock.com/

1 februari 2021

Runebergstårtan i stan

Varje år äts det runebergstårtor från alla bagerin och cafén i stan som jag känner till att har denna delikatess.

Varje år sitter jag och äter en halv sked i taget och funderar över smaken, värsta kritikern alltså.

Man måste ju prova vem som kammar hem titteln i ens egna huvud om "bästa runebergaren"

En runebergstårta skall vara jämn fuktig, ha en passlig smak av bittermandel, små bitar av mandel och det skall finnas just så mycket hallon sylt utanpå att det ger smak till varannan bit man sätter i munnen. Glasyr får inte finnas för mycket för då blir det för sött.

Först provades denna:

Café Favorits Runebergs tårta

Café Favorit bakar sina runebergare själv, konsistensen är jämn såväl i smakupplevelsen av små mandelbitar som i fuktigheten. Bittermandel finns det helt okej mängd av, kunde kanske vara lite mer. Sylten räcker mer än väl till hela upplevelsen och glasyr är av passlig mängd.


Prov nummer två:

Bistro & Butik Kronan

Bistro & Butik Kronan får sina runebergare från ett bageri i Sibbo.
Konsistensen är rätt tung, den är väldränkt och på gränsen till degig. Smaken är intressant, inte direkt som en traditionell runebergs tårta, bitar av appelsin fanns med till min förvåning. Sylt skulle kunnat finnas lite mera av och glasyr var helt okej mängd.

Prov nummer tre:

Pieni sokeripala

Pieni sokeripala bakar sina tårtor i sitt egna bageri. Smaken är helt okej, känns som nåt fattas, men kan inte sätta fingret på vad. 
Den var tyvärr väldigt torr, så kaffet tog slut innan man hade ätit upp hela tårtan. Sylten var i bra mängd, likaså glasyren.

Bonus tårta:

Elonen


En lite suddig bild på en runebergare av företaget Elonen, dessa kan köpas i butik i två pack.
Utseende mässigt helt okej, smaken var ganska torr och olika ingredienser verkade fattas. Man hade använt sig av mandelspån iställer för kross så det fanns inget att egentligen bita på.
Sylt mängden var okej men glasyren kunde ha varit snäpet mindre.

Bonus bonus tårta:

Café Favorits VEGAN runebergare

Café Favorit hade även iår lyckats få fram en vegan version av den berömda tårtan, vid första gaffel taget trodde jag den skulle vara torr, men icke, förvånad blev jag av den mycket goda smaken, lite mera kompakt än den vanliga tårtan var den men värd upplevelsen.

Har ni provat olika runebergare? Eller vet ni redan var er favorit tårta finns?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar