http://www.xmasclock.com/

7 mars 2016

Gryt-bröd

Ni minns att jag för en kort tid sedan köpte hem den stora underbara gjutjärnsgrytan och då blev det pulled moose.

Förra veckan blev det gryt-bröd,kom över det i en artikel i en gammal tidning och satte igång och lagade,för att sedan lägga märket till att dom veckan innan hade gjort ett i Strömsö och nu är det då pop med gryt bröd..




Är man lite trög på detdär att stå och knåda och knåda för att det skall bakas bröd så då kan man göra detta istället,här är det nämligen förbjudet att knåda.

Det tar två(2)dagar att gör abrödet,men man knappt märker det,för man gör inte så mycket.

Jag hade i(Dag 1) :
4dl vetemjöl
3dl sämlemjöl
1dl solrosfrö
3,5dl vatten 
2tsk salt
1/2 tsk torrjäst eller har man färsk jäst så en ärt storlek med jäst.

Dessa blandas samman i en bunke och sedan tillsätter man det ljumma vattnet,42 grader till torrjäst.

Blanda snabbt ihop till en smet,täck över med plastfolie eller bivaxduk så det blir tätt.låt stå i rumstemperatur i ett dygn.

 Dag 2:

Sätt ugnen på 225grader och lägg in grytan genast.

Mjöla rikligt bordsytan där du stjälper upp degen,
vik den över sej själv några gånger så den blir rund(knåda inte),lägg på en bakduk och låt den jäsa ytterligare 30minuter.

Tag ut grytan och lägg i degen sådär snyggt,kom ihåg att grytan är het så du inte bränner dej.
Locket på och in i ugnen i 30minuter,sedan tas locket av och den får ännu vara i ugnen 15 minuter för att då en underbar krisp yta.


Dags att stjälpa ur bödet och njuta.

Berätta om du också bakar detta eller har ett annat recept,hur blev det och kommer du göra det igen.

2 kommentarer:

  1. Aaaah! Jag som älskar bröd - ser SÅ gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har gjort det flere gånger redan,verkligen gott!

      Radera