http://www.xmasclock.com/

8 juni 2012

Några timmar på landet!

Vilken exeptionell härlig morgon det varit,jag och min syster drog iväg med en liten skara barn till Henrikas Ladugård för att se på kor,kalvar,getter,killingar,hönor och tup.
Korna bor s.k. fritt,dom går fram och tillbaka och äter när dom vill..med hjälp av ett halsband med sensorer på får den sin mat när den kommer fram till ett matbord,korna mjölkar även sig själva...WHAT?? jo men sant! På gården används en mjölkningsrobot,kon kommer gående till roboten,ställer sej in i den,och halsbandets sensor berättar att denna ko är "Berta",och hon har inte blivit mjölkad idag så hon får lite rågkross(tror det va så..) som hon kan äta på medans maskinen tvättar av spenarna och lägger fast mjölkaparaten,när Berta är klar kan hon gå ut igen till dom andra korna och fortsätta umgås..men om det råkar sej att Berta redan varit inne och mjölkats idag,ja då kommer det inget gott att äta på så hon går vidäre..tråkigt när det inte varje gång finns gott..

Här ser vi roboten från mäniskans synvinkel,korna går in på motsatt sida..
Medans Berta står och mjölkas kanske redan Hildur står och väntar på sin tur...tänk vad mycket enklare det blivit för bonden nuförtiden.

Här kan ni se friheten,behöver inte sitta fast på ett och samma ställe!
Kor finns i massor,även kalvar och kvigor,kvigorna är för tillfället ute på grönbete och har det skönt..ett äkta sommarlov skulle jag vela påstå.
Vi fick även se dom sötaste kìllingarna,som vist var mer än vänliga,i famnen var bästa stället och där hppapde dom upp när man minst anade det!
killingar och getter
Vilket nöje för barnen,att få möjligheten att se på kossor,ja djur överhuvutaget...så kunde vi lämna det där...nej,det fanns ju även hönor...
På gården finns runt 20 hönor var av ungefär hälften är ordentligt frigående,sonen gillade starkt!,vem skulle inte...
Före vi åkte hem,tog vi förstås med oss lite mjölk,äkta,ordentlig ko-mjölk,direkt från kon enbart nedkyld!
Ko-pussar till er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar