http://www.xmasclock.com/

1 december 2012

Shopping & Lilla Jul

Det var något av snöstorm,-7grader och vi skulle ut på stan för att shoppa(fredag 30.11),massa filtar i barnvagnen och en massa varma kläder på...
På torget kom julgubben med brandbil för att dela ut godis åt barnen,vilket förståss var mer än välkommet..men vad hände åt granen?
Det blåste så hårt att den börja luta...inte varje dag man ser detta,annars är granen väldigt vacker,en silvergran detta år,donerad av någon som ville bli av med sin gran från skogen...gillar verkligen hur vår stad fungerar på denna front..

På stan var faktiskt en massa mäniskor med tanke på vädret,och vist man kunde ju gå in i butikerna för att värma sej eller in på något av stans goda cafén.
 Julstämning fanns i alla fönster och dom flesta är enormt vackra iår,här Vanille home.

Även Living Room´s skyltfönster är enormt hemtrevligt. På dom flesta ställena kunde man värma sej med en mugg glögg,äta lite pepparkakor(med auraost...),plocka lite godis...umgås...härligt!
Vi kom hem med killarna på verkligen sena kväll,runt 21:30,men dom var jätte nöjda och hade ännu en massa energi kvar,berodde kanske på det fina sällskapet vi hade..


Idag har vi firat Lilla Jul,med smått och gott...snart är ju faktiskt den riktiga julen här...
Lilla jul är väl ganska unikt enbart för Finland,men när man tänker på saken så...finnarna tar vilken chans som helst till sej för att dricka och fira...
På morgonen efter gröten lade vi iväg till skogen för att hitta lillajulsgranen(den ända som kommer i riktigt format hem till oss..)det tog inte läng innan den perfekta granen var funnen och vi kunde börja komma hemåt,för att äldre sonen och fader skulle ut ännu i pulkkabacken och åka,medans jag och lillebror kom in för att förbereda det sista inför kvällens firande...

Hos oss betyder lillajul egentligen första julmaten,i lite mindre format,denna gång en liten bit skinka,hemgjord morotslåda,ärter,gravad lax(hann inte grava själv så vi köpte hem...urk...)och smetanasill,åååh så gott!


Även tomtarna brukar smyga sej in för att lägga något i sockan framför tackan,alltid lika spännande!
Kanske extra spännande för äldre sonen då han för någon dag sedan satt på golvet i köket och grät för han hade konstaterat att han nog inte riktigt varit snäll,så tomtarna hämtar säkert inga paket i hans socka :(
Som tur hade han ju på sej ännu någon dag att förbätra betéendet,och bra tycks det ha gott...

Kvällen brukar sluta med att vi tittar på The polar express,dricker  glögg och går och lägger oss...Lilla Jul är härligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar