http://www.xmasclock.com/

3 september 2021

Tomatkross för hela året

 Det vi odlar har en tendens att växa med åren, från att bara ha en eller två majsplantor har vi iår tre, nästa år tänkte jag att fem kunde vara bra.

Iår har även tomaterna gett ifrån sig mer än bra, dom är dessutom självuppväxta. Många har ttott jag har äppel i växthuset när dom tittar in, med det kan ni alltså tänka er storleken.

Tändsticks asken är där för mått.

Av en del av tomaterna har det blivit pastasåser till vintern,  men det vi egentligen användet oss mest av är tomatkross, så det har blivit en hel del av det, tror vi kommer klara året med det vi har.

Hos farbror grön hittade jag ett väldigt enkelt recept där man skär bort fästet på tomaten, ställer som i en djup ungsplåt eller form oxh svischar in dom i ugnen på 175 grader, när dom är mjuka tar man ut dom och låter dem svalna. En skål tas ftam var man klämmer ut tomatköttet från skalet i, skalet kan även torkas och malas för mer smak i olika rätter, men jag har inte ännu försökt mig på det.

Skär av fästet på tomaten och ställ på en djup plåt.


Sen mosar man ytterligare tomatmoset om man så vill och sätter det på burk/påse eller vad som man vill förvara det i och ställer i frysen. Jag satte fyrahundra gram i varje påse så det är lätt att räkna till maträtter mängden.

Från ugnen med vätska runtom.

Vätskan som kommer på plpten kan man även använda genom att göra tomatsirap med, det om något blir otroligt konsentrerad tomat smak i som verkligen drar i smaklökarna.

2 kommentarer:

  1. Härligt med lokalt odlat, man vet vad man äter!
    Och det blir ju olika skörd alla år, även det spännande och roligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så tycker jag med, bäst bara man vet vad man stoppar i sig. Allt med odling är mycket intressant och spännande.

      Radera