http://www.xmasclock.com/

1 oktober 2020

Skörda

 Det känns som om det inte tar slut, maten från gården. Vi har haft vänner över och plockat grönkål för den har totalt exploderat nu på hösten. Mangold finns ännu och tomater..huhhu.


Tomaterna känns som om dom aldrig tar slut. Jag har haft sex olika sorter i år, två har jag odlat själv från frö. Fatet med tomaterna på bilden är vad jag hämtat in per vecka i snart 1månad och fortsätter det vara varmt finns det tre gånger lika mycket till.


I växthuset trodde vi först att det inte skulle komma nån gurka men även där blev det fler och fler. 
Frilandsgurkorna, är det dom sista på bilden?
 Runt 40 st gurkor på friland blev det denna sommar, räcker bra åt oss länge, inlagda.

Också årets sista krondill ser ni på bilden ovan, dom andra kvistarna har fått gå i frö och är nu inplockade inför nästa säsong.

Majs har vi ätit, mest direkt på grillen men också kokta. Nästa år skall det vara fler än två plantor så vi kan frysa in några kolvar också.

Potatisen tog vi upp, den vi satte i våras, den vi satte i slutet av juli är ännu i jorden. Av 10 sättpotatis blev det 3,5 kilo, vilket också räcker länge för oss, vi som är ganska dåliga på potatis.

Av den orangea moroten blev det sylt, den lila är ännu i jorden, den går vi och äter av som mellanmål.

Bondbönor och ärter har vi ätit en hel del men ännu finns det också av dem.

Jag hade några gamla rödbets frön som också blev slängda i jorden, några ordentliga polkabetor fick vi och gjorde rödbetscarpaccio av. Dom andra kommer troligen av sin lilla storlek bli frysta in för smoothies.


På sitt sätt hoppas man på en lång varm höst, men med tanke på hur mycket det ännu finns att lägga in och ta tillvara så får det nog bli kallt snart. Utrymmes brist..nu vet jag vad det betyder på en ny nivå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar